Så ser du över dina elstängsel

stangsel1Tjälen börjar släppa så smått i delar av landet och det är tid att planera årets hagar. Har du gamla stängsel som behöver ses över, eller funderar du på att anlägga nya? Här kommer en bra checklista att gå igenom!

Än dröjer det några månader innan Sveriges lantdjur strömmar ut på betet, men det är hög tid att fundera över förbättringar och nyanläggningar. Här kommer en checklista:

1. Stolpar
Så snart tjälen släppt ur marken, undersök hur väl stolparna sitter. Murkna stolpar som riskerar att ge vika kommande säsong ska bytas och då är den klassiska åttkantiga tryckimpregnerade stolpen ett populärt alternativ. Tänk på att välja kraftigare stolpar till hörn och grindstolpar. Sitter isolatorerna fast, saknas det här och var? Med en ibrorrningshylsa till skruvdragaren är det enkelt att montera in nya.

2. Band och tråd
Nästa steg är att titta igenom band och tråd. En fördel med dyrare band eller tråd, förutom att de har lägre motstånd vilket kräver ett mindre elstängselaggregat, är att de har ett bättre UV-skydd vilket gör att de håller längre. Men trots det slits de med åren och med en stängseltestare får du snabbt svar om du har ett brott någonstans.

hornisolatorSärskilt utsatta är hörn och de absolut bästa hörnisolatorerna är de där bandet eller tråden leds i en mjuk båge i isolatorn som den här intill.

3. Jordningen
Det är också viktigt att se till jordspetten. Hur ser anslutningen till aggregatet ut? Det får inte finnas rost på spetten eftersom det då leder strömmen sämre. Använd en stålborste och borsta av dem så att du får fram ny metall. Om du ändå har dålig jordning kan det bero på att du har en torr jordmån och behöver kanske komplettera med fler spett för att kunna utnyttja ditt aggregats fulla potential.

4. Strömförsörjning
Om du har ett batteridrivet aggregat är det läge att lägga batteriet på laddning eller rentav införskaffa ett nytt. Ett tips för dig som har batteridrivet stängsel är att skaffa en solcellspanel som dagtid laddar batteriet och gör så att det håller betydligt längre och du slipper kontrollera om batteriet håller måttet så ofta. Gå även igenom polerna på aggregatet och se till att anslutningen till stängslet är god.

5. Säkerhet
Sist men inte minst, se till att du har skyltar uppsatta och att de inte har blåst iväg. I år finns en nyhet på säkerhetsfronten som är särskilt bra för den som har häst, även om den fungerar för alla djurslag. Det är ett säkerhetslås som du fäster band i och som öppnas vid paniksituationer där djuret springer igenom stängslet. Det minskar risken för trasselskador. Tack vare den återställande säkerhetsknappen kan du lätt att återansluta ändarna och återställa stängslet när situationen är över.

Granngarden_Stangsla
Elstängselaggregatet LME2301, elstängselband Ekonomi 500 meter med 5 års UV-garanti, tryckimpregnerad stolpe i norrlandsfuru, gjord enligt Nordiska träskyddsrådets krav och svensk standard NTR klass A, krom- och arsenikfri. Hörn- och bandisolatorer i flera utföranden, här för max 40 mm och grindhandtag.

Ska du anlägga en ny hage?
Om du ska sätta elstängsel för första gången, läs vår artikel som förklarar grundprinciperna. Utgå ifrån användningsområde och ambitionsnivå – hur mycket du tänker röja för påväxt påverkar vilken lösning du väljer. Här finns en kort guide för dig som aldrig satt upp ett stängsel förut:

Vi har skapat en enkel kalkylator där du får hjälp att sätta ihop en lösning efter dina behov. Använd den och skriv ut en inköpslista som du kan ha som diskussionsunderlag när du kommer in i butik, så hjälper Granngårdens personal dig att hitta en speciallösning för just dig. Här hittar du också en lista med bra frågor att ta ställning till innan du besöker butiken.