Välj område

Gårdens djur Elin Svärdh

En bondes blandade vårkänslor

1G3A8629

Igår förlorade jag en hel dag i vårsolen på att sitta inne på möte. Men det var ett viktigt möte för oss medlemmar och ägare till vårt Arla. För mig är det viktigt att komma dit när man har chans att svart på vitt få veta varför det är så tufft i mjölkbranschen.

Vi fick bland annat veta att det idag i Sverige finns 4 394 mjölkproducenter och att vi för 20 år sedan var 17 743 stycken. Sorgligt.

Samtidigt var det kul att träffa andra bönder och se om de har fått samma vårkänslor som en annan. Det är svårt att förklara känslan när man står på startlinjen till ett tufft med roligt maraton. Våren fram till senhösten är den tid på året när vi jobbar som allra mest och i vissa perioder är det otroligt hektiskt. Det är många tankar som rör sig i huvudet på en gång…

1G3A8639

Kommer vi att ha fint väder så att vi kan få fröna i marken och en god skörd till hösten? Kommer djuren att vara friska och lugna på betet och snällt hålla sig inne? Och vilka kossor och kvigor ska jag ha i vilka beten? Kommer vi att ha tur i år med maskinerna så de håller?

Ja, jag måste erkänna att det är med lite skräckblandad förtjusning man välkomnar våren och det är väl det som gör att det blir så roligt. Att den är lite skräckblandat är ju för att du minns ju de år då inget ville sig riktigt.

Det finns år då du måste släppa verktygen mitt när du lagar den maskin som du måste använda till att snabbt bärga gräset så att du inte får regn på det eftersom väderleksrapporten inte stämde. Detta eftersom du måste möta en veterinär i ett bete längre bort för att en kviga har blivit sjuk, samtidigt som grannen ringer ochs gäer att du har ett djur på vift någon annanstans. Egentligen borde du dock förbereda för att ta in korna på mjölkning. Och så kan det hålla på och du har ett riktigt otursår…

1G3A8642

De få åren när det blir så där galet tufft har det varit skönt att ta hem alla djuren på hösten. Till och med att ställa in maskinerna lite trasiga för att få andas ut, ta nya tag till nästa vår och hoppas på ett bättre år då.

Men det är ju bara att inse – man behöver motgångar så att man lättare förståratt det för det mesta går riktigt bra.

Som när jag tänker tillbaka på 2014. Det blev ett fantastiskt år för oss på Vära med precis allt. Djuren var friska, korna mjölkade på bra, skörden blev fin, vi kunde ha lite ledigt och fast att det blev lite haveri på rundbalspressen kunde vi skruva lugnt eftersom det var sådant bra skördeväder. Det är väl därför man är extra laddad i år efter ett sånt bra år och nästan vill att våren ska skynda på lite så man kan komma igång, för i år är vi laddade redigt!

Elin Svärdh gästbloggar på Grannliv vecka 11–14. Vill du läsa mer om hennes liv på gården med mjölkkorna hittar du hennes egen blogg HÄR.

 

1G3A8659


Vill du också läsa?