Välj område

Hus & hem

Sju sorters småkakor till kafferepet

Granngarden_Recept_smakakor

Sju sorters kakor var förr det minsta antal kakor som var lämpligt att servera. Idag vill vi fortfarande bjuda till kafferep men mest njuta av en stund i goda vänners lag.

DrömmarGranngarden_Recept_smakakor_drommar

Cirka 35 stycken
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mat- eller rapsolja
1/2 tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl

Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla små kulor av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 150 °C  i cirka 20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

KolasnittarGranngarden_Recept_smakakor_kolasnitt

Cirka 40 stycken
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap

Rör smör och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, tillsätt till smör- och sockerblandningen. Häll i sirap och arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen till tre drygt fingertjocka längder, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna. Grädda i 190 °C 10–12 minuter. Skär längderna i sneda bitar, medan de ännu är varma. Låt kallna på galler.

BondkakorGranngarden_Recept_smakakor_bondkakor

70–100 stycken
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
0,75 dl grovhackad sötmandel
200 g rumstempererat smör

Mät upp smör, socker och sirap. Hacka mandeln. Blanda bikarbonat och vatten i en skål. Använd elvisp och kör ihop smör, socker och sirap till en smet. Tillsätt mandeln, mjölet och bikarbonatet. Kör med elvisp tills degen klumpar ihop sig och tryck sedan ihop degen med händerna. Dela degen till två lika stora klumpar och rulla ut varje del till två avlånga rullar, cirka 25 cm långa, 4–5 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylen i 2 timmar eller längre tid tills de blivit hårda. Skär sedan cirka 0,5 centimeter tjocka skivor.  Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 °C i ungefär 5–7 minuter.

ChokladsnittarGranngarden_Recept_smakakor_chokladsnittar

Cirka 60 stycken
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 stort ägg
200 g rumsvarmt smör
1 uppvispat ägg till pensling
pärlsocker

Blanda mjöl, socker, kakao och vanilj i en skål. Tillsätt ägget och smöret. Arbeta degen smidig. Rulla ut till 5 längder och platta till dem lite. Pensla med ägget och strö på pärlsocker. Grädda i 10–12 minuter på 175 °C. Skär längderna i bitar lite på snedden medan de fortfarande är varma. Låt kallna på galler.

Mördegskaka-grundrecept

Det här grundreceptet är gott som det är men kan också användas till Syltkakor, Brysselkex och Tigerkakor, recept som följer nedan.

200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på en arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 °C och baka ut degen till:

Syltkakor:Granngarden_Recept_smakakor_syltkakor

Forma degen till en eller två rullar, drygt 4 cm i diameter
och om man vill, rulla längderna i hackad mandel. Skär bitar av degen till önskad storlek och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

 

Brysselkex:Granngarden_Recept_smakakor_brysselkex

Rulla ut degen till längder, cirka 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl cirka 1 timme. Skär längderna i cirka 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

 

 

Tigerkakor:Granngarden_Recept_smakakor_Tiger

Ta en del av degen och arbeta in 1 msk kakao. Rulla sedan ihop kakaofyllda degbiten med den övriga mördegen till en enda rulle. Låt ligga i kyl cirka 1 timme. Skär längderna i cirka 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.


Vill du också läsa?