Måndag och full fart framåt!

Då var det måndag och jag dyker upp hos Stall Axelsson vid lunch. Måndagarna är alltid fullspäckade och många hästar skall rastas. 17 hästar (!!) skulle jobbas och det var högt tempo i ridhuset.

Alla treåringar skall fortsättas att förberedas inför treårstesten. Hästarna skall förutom löshoppas även bedömas vad gäller sina gångarter. Även här tilldelas poängen mellan 1 till 10. Vid bedömningen av gångarterna visas även hästarna för hand så det är inte bara hästen som behöver bra kondition.

visasförhand
Camilla visar för hand på treårstesten i Bollerup.
catapult ridbild
Camilla och Catapult e. Cabachon äg. Bollerup.

På måndagarna lösgalopperas eller tömkörs de flesta hästarna. Några har vilat över helgen och behöver mjukas upp i muskulaturen alternativt rastas av. Det är även ett perfekt sätt att på bästa sätt få dem att hitta sin egen balans samt få fram deras gångarter så bra som möjligt. Från marken ser man tydligt hur hästen rör sig och man kan korrigera på ett bra sätt. Både Camilla och Mikaela fanns i ridhuset och tömkörde var sin häst.

caster_töm_camilla
Camilla och Carter N e Cartier äg. Anders Nilsson.
heistheone_töm_mikaela
Mikalea och He Is the One, alias Hasse, äg Verbena AB.

Jag blev så inspirerad och selade på hästarna som stod på min egen lilla lista dvs Come Again e. Cassini II och Calindra SD e. Damino SD. Hästarna blev rejält genom jobbade och även jag fick mig ett riktigt kondispass.

Anna uppe i stallet såg till att det med en jämn ström kom ner hästar till ridhuset till Camilla och Mikaela. Anna har koll på allt som händer och sker samt ser till att allt flyter på så smidigt som möjligt. En riktig ”stallkoordinator” och en klippa!

anna_åkessom_humpty
Anna ”Klippan” Åkesson med Hymty Dumty Gräns e Hip Hop äg Möllerups Hästavel AB.

Efter några timmar i stallet beger jag mig glad och nöjd hemåt. På väg till bilen ser jag att Camilla fortfarande tömkör (!!). Ett magiskt, vackert soljus fyller hela ridhuset och äntligen är våren på gång! Det känns i luften. Vilken häftig och härlig tid vi har framför oss. Full fart framåt!

mio
Camilla och Mio e Hip Hop äg. My Nilsson.

… och med det stänger jag stalldörrarna för denna gång.

//Cilla

Cecilia Tholse tävlar i dressyr, är hoppdomare och håller till i Stall Axelsson i Slimminge nära Skurup. Just nu är stallet mitt uppe i förberedelserna inför 3-årstesterna. Vecka 9 och 10 gästbloggare hon på Grannliv om det dagliga livet i stallet. Vill du läsa mer om vad som händer i Stall Axelsson, klicka här för att komma till deras facebookflöde!