Välj område

Gårdens djur

Fem nybörjarfrågor till hönsexperten

honskurs10

Intresset för att skaffa höns har aldrig varit så stort. I helgen höll Marielle Johansson den första av två fulltecknade kurshelger i samarbete med Granngården Kungsbacka. Grannliv passade på att ställa några frågor.

Marielle Johansson är grundare av de årliga hönsbytardagarna i Kungsbacka. Något som har blivit allt populärare i takt med att allt fler skaffar höns. Redan när Marielle startade dem för fyra år sedan var parkeringarna fulla och intresset så stort att hon fick byta till en större plats.
– Det är jättekul, intresset har verkligen exploderat i alla åldrar. Det är inget konstigt att ha höns längre och jag är övertygad att det kommer bli ännu vanligare.

I samband med att allt fler skaffar höns ökar antalet hönskurser och Marielle har därför startat flera utbildningar i samarbete med Granngården där man diskuterar alltifrån raser och äggläggning till foder och hönshus. Första tillfället var nu i lördags där förväntansfulla deltagare fick lära sig mer, diskutera och ställa frågor.

Snabbintervju
Vi passade på att ställa fem nybörjarfrågor till Marielle. Vad behöver man tänka på? Kan hönor simma? Och hur gör man med hunden?

honskurs3

På Granngården hade man dukat upp och kunde demonstrera praktiskt vilka olika saker som krävs för att komma igång. Nästa kurstillfälle i Kungsbacka är nu på lördag den 29 februari.

honskurs8

honskurs7

honskurs6

honskurs5

honskurs4

Svenska Rasfjäderförbundet (SRF) anordnar varje år Nationalutställningen av höns. De senaste åren har antalet deltagare ökat och i år hoppas man på över 1000 utställda djur. Flest antal medlemmar har SRF i Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götaland.

Här på Grannliv har vi märkt av det ökade intresset och har tidigare berättat om vår gästbloggare Paula Lundbergs fulltecknade kurser i Örnsköldsvik.

Att tänka på innan du skaffar höns

1. Sök upp informationen innan du köper djuret. Till exempel vilka behov de har, vad de äter och hur de bör bo.
2. Se till att ha bra ytor för hönsen så att de kan gå fritt.
3. Se till att ha tid till dem. Även om de är lättskötta ska de ha sällskap.
4. Visa hänsyn till eventuella grannar. Visa raser låter mer än andra.
5. Kolla upp vilken sort som är en bra nybörjarhöna, till exempel Faveroll, Dvärgkochin och Hedemora.

Här hittar du allt du behöver för att komma igång!


Vill du också läsa?