Välj område

Häst

Ryttardrömmar hos ny gästbloggare

cecilia

Hon beskriver sig som en riktig hästnörd och även om hon till vardags arbetar med lagar och förordningar går det inte att mista sig var Cecilia Tholse har hjärtat. Kommande vecka gästbloggar hon om sitt tävlingsliv i Stall Axelsson utanför Skurup.

caochcilla

Selfie med Cecilia och Come Again.

Stall Axelsson ligger i Skurup, Skåne och drivs av Camilla Axelsson och hennes familj (systern Carita och föräldrarna Ingrid och Roland) med personal samt ett gäng inbitna hästnördar i form av hästägare och inackorderingar som rycker in när och där det behövs. Cecilia Tholse Rogmark tillhör de senare.
– Det är ett inspirerande stall att vara i eftersom Camilla är superduktig och av Sveriges verkliga “doldisar” när det gäller hästsporten. Hon utbildar unghästar och vi har regelbundet flera av Sveriges toppryttare och hästägare här som försöker hitta framtidens stjärnor, berättar Cecilia.

På gården finns ca 50 hästar fördelade på 26 boxplatser och lösdrifter. I fjol gick det magiskt bra för Stall Axelsson i visningarna och fem hästar kunde ses i Sverige-finalen i Flyinge både i hoppning och dessyr. Bäst placerad var familjen Brodds Heartgold (alias Hanna e. Heartbeat) som kom 4:a totalt i hoppning samt Eva Fahlbrinks fantastiska Thelma (e Temptation) som blev 4:a i dressyr.

heartgoldochcamilla

Camilla Axelsson med Heartgold.

thelma

Eva Fahlbrinks Thelma (e Temptation).

losdriftisno

I Cecilias familj finns inte mindre än sex hästar. Sonen har två ponnys, de har två travhästar, samt Chandon och Come Again som står hos Camilla. Fem starter per år i dressyr brukar det bli, vilket Cecilia är nöjd med.
– Jag har ridit sedan jag var 7 år gammal. Jag har försökt sluta många gånger men när jag sedan återvänder till sporten blir det bara värre och värre, fler hästar och större engagemang. Det är som ett gift, haha. Det är bäst att jag slutar med att försöka sluta. Annars kan det gå riktigt galet! Just nu har jag en bra balans mellan hästar familj och arbete. Frågar du min man kommer du få ett annat svar..

Cecilia är utbildad och verksam som A-domare och överdomare i hoppning, dessutom nybliven överdomare i dressyr. Hon är också ordförande i ridsportsförbundets disciplinnämnd.
– I disciplinnämnden sitter de verkliga paragrafryttarna… hehe. Det är ett gäng jurister och ryttare som tillsammans försöker vara rättvisa och förnuftiga vad gäller avsteg från ridsportens regler så kallade TR (tävlingsreglementen). Ett riktigt roligt och stimulerande arbete.

chandonloshopp2

En av Cecilias hästar Chandon i löshoppning.

Vecka 9 och 10 kommer Cecilia att berätta om livet i stallet på Grannliv och vi får följa med in bakom kulisserna.
– Jag skall försöka återge lite av förberedelserna inför 3-årstesterna men även visa lite av det dagliga livet på Stall Axelsson och hur Camilla och hennes personal jobbar med unghästarna för att på bästa sätt få fram deras potential. Det är ett fantastiskt roligt och inspirerande arbete!

 

inridning av hast

Jennifer och Mikaela rider in Speculation (e Satifaction I) som ägs av Thomasine Thurén (inridningsbild Jennifer och Specultaion).

Dagtid arbetar Cecilia som advokat, men drömmen är att någon dag komma till hoppningsarenorna.
– Med Camillas hjälp kanske det går!


Vill du också läsa?