Välj område

Gårdens djur

Så tar du hand om din kanin

kaninartikel4

Fiberrik föda, rent vatten, hö och möjlighet till att gnaga, skutta och springa. Tamkaniner har samma behov och beteende som vildkaniner. Lyckas du med det får du en frisk och glad kanin.

Kaninen är ett av våra vanligaste och mest älskade husdjur. Alla tamkaniner stammar idag från den europeiska vildkaninen och de faktorer som har störst påverkan på kaninens välbefinnande kan kopplas till vildkaninens behov och beteende.
– Som kaninägare är det väldigt viktigt att du ta hänsyn till dessa behov kring föda, boendemiljö och stimulans för att din kanin ska må så bra som möjligt, säger Emma, som även är skribent på Kaninmagazinet, Sveriges största nättidning för kaniner.

Näringsfattig och fiberrik föda
Kaniner är gräsätare och mår alla bäst av en näringsfattig, fiberrik föda och ska därför alltid ha obegränsad tillgång till gräshö (timotej och annat ängshö). Det är också bra att ge kaninen färska bladgrönsaker som maskrosblad, persilja, mörkgröna salladssorter och spenat. Utöver detta kan man ge sin kanin en liten mängd pellets dagligen, anpassat efter kaninens vikt. När du väljer pellets är det viktigt att titta på halten av protein och fibrer. Fiberhalten ska vara minst 18 procent och proteinhalten bör inte överskrida 16 procent.
– Hö och bladgrönt ska utgöra bulken i kaninens foderstat och den ska självklart ha tillgång till rent vatten varje dag. Får kaninen för stora mängder energirikt foder som pellets äter den för lite hö och riskerar att bli sjuk då den behöver fiberrikt hö för att magtarmsystemet ska fungera.

kaninartikel1

Föda med hög fiberhalt bidrar också till att kaninen får jobba lite extra med sin mat vilket är bra för hälsan, motverkar tristess och liknar vildkaninens födosöksbeteende. Kost med fibrer är dessutom bra då kaniner har ett stort gnagbehov.
– Kaninernas tänder växer under hela livet och för att de inte ska bli för långa måste de ha möjlighet att gnaga. Hö slipar ner tänderna på rätt sätt till skillnad från pellets, därför är det viktigt att kaninen har fri tillgång till hö. Det kan även vara bra att ge den pinnar att gnaga på.

Gör en grävlåda
Vildkaniner rör sig mycket hela tiden över stora ytor. De gräver gångar och skapar gömställen. Dessa behov finns också hos tamkaninen och som ägare bör du göra vad du kan för att uppfylla dem.

kaninartikel2

Släpp ut kaninen ur buren varje dag på en större yta där den kan skutta och springa. Se gärna till att det finns en jordhög eller grävlåda så den får jobba lite.
– Det här behovet går möjligen att minska om kaninen har tillgång till tunnlar och gömställen i sitt boende. Kaniner har ett nyfiket sinne och det är positivt för dem att få utforska nya saker. Bomiljön kan därför med fördel ändras lite då och då.

Var försiktig med barn
Kaniner är vanliga bytesdjur i naturen och även tamkaniner har en inbyggd flyktinstinkt till följd av detta. Det här innebär att kaninen kan börja sprattla och fly om den blir rädd och det finns risk för att kaninen kan bitas om den blir trängd. Detta är viktigt att tänka på i närkontakt, i synnerhet för barn som kanske gärna ser kaninen som ett mysigt gosedjur.
– Kaniner kan fungera jättebra ihop med barn men det är viktigt att lära barnet att vara försiktig och ha en förståelse för att kaninen kan bli rädd. Oavsett vilket så är det fantastiskt att låta barn växa upp med djur, men en vuxen måste alltid ha huvudansvaret, avslutar Emma.

Fem favoriter till kaninen:grästunnel för kanin

1. Grästunnel

Rolig och nyttig grästunnel. Kaninen kan både ta skydd i den, leka, gömma sig i den. Dessutom kan den ätas upp vilket bidrar till mag och tandhälsa hos kaninen. Finns även som i en fyrkantig modell.

 

 

 

 

2. Fiberrikt foder

kaninartikel11Selective Pellets kraftfoder för kanin har hela 25% fibrer och innehåller inget dolt socker, till skillnad från många andra foder på marknaden som använder fruktrester eller melass för att göra fodret smakrikt. Frånvaron av socker minskar risken för fettma. Fodret innehåller också Omega 3 och 6. Finns även i specialanpassade varianter för yngre och äldre kaniner. Ett annat bra alternativ är Fibafirst som är ett höbaserat helfoder.

 

 

 

3. Godis för högtiderkaninartikel7

Ibland vill man bjuda på något extra. Stickles är ett godis specialframtaget för gnagare och kanin. Det finns i smakerna: morot & broccoli, vete & honung, hö & örter, frö & honung, äpple & tranbär.

 

 

 

 

 

4. Tunnel till lekkaninartikel10

Chube är en trettio centimeter lång tunnel i papp som är kul att gömma sig i och gnaga på. Den är gjord i miljöanpassade material för att kunna ätas på.

 

 

 

 

 

5. Naturgodis

kaninartikel9Willow är naturgodis för smågnagare som är både goda och lekfulla. En sats innehåller två bollar och två stavar som är både hälsosamma godis och tristessbrytare.

 


Vill du också läsa?