Välj område

Hund

Goda råd till dig som funderar på valp i vår

skaffavalp3

Det finns runt 600 000 hundägare i Sverige och så här års är det många som funderar på att ta det stora steget mot att skaffa en egen hund. Är du en av dem som går i valptankar inför våren? Här får du våra bästa tips inför valpköpet.

Många är vi som drömmer om en underbar liten hundvalp. Tänk de små oemotståndliga valpögonen eller de små tassarna som möter dig när du kommer hem från jobbet. Att få busa, leka och börja bygga på en livslång vänskap där den livsglada hunden blir en given familjemedlem och vän. För många är hunden även en stor hjälp på gården.

Oavsett om du väljer att köpa sällskapshund eller en kompanjon till jakten finns det några saker som man bör ha lite extra koll på inför valpköpet.

Be alltid uppfödaren om att få träffa valpens mamma. På så sätt knyter du både band till uppfödaren och får samtidigt se hur valpens mamma är – det brukar vara en fingervisning om vilken energi och personlighet din valp kommer att få.

Det är lätt att låta sig förföras av de bedjande ögonen hos en valp som sitter i hörnet och inte hänger med övriga flocken. Om det är en hund som kommer att visa sig ha hälsoproblem är det stor sannolikhet att det kommer att vara just den valpen. Välj hellre en som är precis lagom tjock, stor och ser välmående ut. Har du barn kanske du ska tänka dig för innan du väljer den mest exalterade av valparna i flocken.

Nedan listar vi några andra bra saker att ha med sig in i första valpköpet, några måsten och några goda råd.

Vilken ras passar just dig?
Hur vet man då vilken ras man ska köpa? Först och främst ska man veta vad hunden ska användas till, om den ska vara sällskapshund eller användas till jakt eller som vakthund. Sen spelar det också roll vilken energinivå hundrasen normalt har. Är du väldigt aktiv ska du givetvis ha en aktiv hund. En fingervisning kan vara att göra något av de test som finns på nätet, här hittar du Canis test och här ett från Pedigree.

Sen får man inte ha bråttom. På Rasdata finns Svenska Kennelklubbens statistik över de vanligaste raserna i Sverige – allt ifrån uppgifter om rasens höftleder och ögon till mentalbeskrivning och vilka kennlar som har fött upp vilka hundar.

Det är inte alltid enkelt att hitta en ras som passar eller en bra uppfödare. Var en medveten konsument och gå både efter huvudet, hjärtat och magkänslan.

skaffavalp2

Några måsten vid valpköpet:

1. Ha ett köpeavtal utfärdat av Svenska Kennelklubben.

2. Ha registreringsbevis med stamtavla.

3. Ha ID-märkning tatuerad i örat eller som chip. Det är lag på det.

4. Ha veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än sju dagar.

5. Valpen ska ha avmaskats ett par gånger innan den fyllt åtta veckor.

6. Du ska inte ta hem valpen förrän den har fyllt åtta veckor.

 

Några bör:

1. Ha vaccination mot parvo, kennelhosta, valpsjuka och leverinflammationen HCC.

2. Ha EU-pass om valpen senare ska resa utomlands.

3. Ha en försäkring innan den flyttar hem till dig. Kostnaderna varierar beroende på försäkring.


Vill du också läsa?