Välj område

Vildfågel

Våra nio bästa fågelfavoriter i trädgården

Grannliv414_fagelliv3

Ovan från vänster: skalfria jordnötter, mjölmaskar, talgbollar, oskalade solrosfrön, vildfågelpellets bär, jumbojordnötter, hampfrö, vildfågelmix och vildfågelpellets original.

Ladda upp med vildfågelfrö inför vintern och bjud till fest! Olika fåglar uppskattar olika mat och vi har valt ut några av våra och fåglarnas absoluta favoriter.  Fodret hittar du i Granngårdens butiker.

fodertunna

Praktisk fodertunna med locklås.

Talgoxen är vår vanligaste övervintrande småfågel, tätt följd av fåglar som pilfink, domherre, blåmes, grönfink, gulsparv och koltrast. När du lägger ut mat gör du en god insats för dessa småfåglar som kan ha det svårt på vintern.

När det är kallt gör fåglarna av med extra mycket energi, talgbollar är därför livsnödvändiga för de flesta fåglar under vintern. Granngårdens talgbollar innehåller cirka
520 kcal/100g vilket ger fåglarna ett bra tillskott under vintern. Tack vare ett högt fettinnehåll håller talgbollarna sig mjuka även när det blir riktigt kallt.

Skalfria jordnötter, är praktiskt i de fall du är känslig för skräp på marken på grund av att du har problem med möss exempelvis. En klassiker som uppskattas av många, bland annat nötskrika, nötkråka, nötväcka och större hackspett. Finns i olika förpackningsstorlekar, bland annat i en praktiskt 5 kg hink.

Mjölmaskar, en proteinrik nyhet som är ett bra kompletteringsfoder. Det är bäst på vår eller tidig höst.

Talgbollar, är en annan klassiker som ger ett uppskattat energi-tillskott på ca 520 kcal/100g. En kvalitetsboll måste kunna vara mjuk även vid låga temperaturer. Finns i en mängd olika förpackningar från 20 kr.

Oskalade solrosfrön uppskattas av grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe och nötväcka. En lyxig variant som skräpar lite och ger ett bra energitillskott. Finns i både 10 kg och 20 kg-förpackning.

Vildfågelpellets Bär med vete, majs, hirs, solrosfrö, talg och mjölmaskar. En uppskattad nyhet som är vanlig på kontinenten. Tänk på att ha en matare som ger skydd från väta om du väljer det här fodret.

Jumbojordnötter, ett exklusivare urval av större jordnötter. Finns i förpackningar om 5 kg.

Hampfrö gillas bland annat av hämpling, bofink, domherre, nötväcka och talgoxe. Finns i säckar på 5 kg eller i praktisk hink för den som vill hålla sitt foder skyddat från skadedjur eller fukt.

Vildfågelmix innehåller en uppskattad blandning för den som har en matare, men vill bjuda på många olika sorters frö. Den innehåller solrosfrö, hampfrö, vete, havre och sorgum. Finns i hinkar på 5 kg och i säckar på 5 kg eller 25 kg.

Vildfågelpellets Original innehåller vete, majs, hirs, solrosfrö, talg och mjölmaskar.

Vilken är dina fåglars favorit?

 


Vill du också läsa om?

Vår vildfågelguide med tips och en presentation av mat och matare att välja mellan.

Fina vildfågeltips i Värmlands Folkblad

Nya arter stannar tack vare matning


Vill du också läsa?