Välj område

Hus & hem

Läsarnas egna recept till julfikat

appelkakaJulbord i all ära. Men fikat är ju ändå en av de riktiga höjdpunkterna under storhelgen. Det märks inte minst i de fina recept som våra läsare har bidragit med från sina jultraditioner hemma. Här kommer ett urval av härligheter.

Karins äppelkaka

2 st         ägg
2 dl        socker
2 dl        vetemjöl
2 tsk      bakpulver
2 tsk      vaniljsocker
50 g       smält smör
1 dl        mjölk
Klyftade äppelbitar

Vispa ägg och socker till ljus färg. Blanda sedan bakpulver, vaniljsocker och rör i det smälta smöret och mjölken. Häll allt i en form och lägg i de klyftade äppelbitarna. Strö över kanel och råsocker och grädda i ugn på 175 grader i ca 30 minuter!

Sirapskakor

200 g    smör
2 dl       socker
2 msk   sirap
1 msk   vaniljsocker
2 msk   hackad mandel
2 msk   hackade russin
2 tsk     bikarbonat
4 dl       vetemjöl

Rör ihop smör och socker och blanda sedan i övriga ingredienser. Dela degen i 6 delar och platta ut till längder. Grädda 10-15 minuter i 175 grader och skär sedan längderna i sneda kakor!

 

Traditional Scottish Shortbreadshortbread

450 g     smör
3 ½ dl   florsocker
8 ½ dl   vetemjöl
4 msk   majsena
½ tsk    bittermandel essens

Vispa smör medan sockret tillsätts sakta. I en annan skål blandar du mjölet med majsens. Tillsätt alla torra ingredienser i smörblandningen och tillsätt tillsist mandel (eller vanilj-) essens. Knåda degen och rigla i små kulor som du trycker till med gaffel eller kakpress. Grädda sedan i 175 grader till att kakorna fått lite färg!

 

Mormors julskorpor

4 st       hela ägg
425 g    brunfarin
425 g    vetemjöl
2-3 dl   hackad mandel
2 tsk    hjorthornssalt

Vispa samman äggen och farinsockret och tillsätt sedan vetemjölet. Lägg mandeln i en plastpåse och stöt den med en mortel. Blanda mandeln och hjorthornssalt i degen. Forma degen till 1 eller 2 längder och grädda i ugn, 175 grader i 30-40 minuter. Ta ut ur ugnen och skär i centimetertjocka skivor. Därefter torkas skorporna av sig själva!

 

Fikon- och amarettotoppar

200 g    torkade fikon
50 g      smör
150 g    mandelmassa
½ dl      amaretto (eller annan likör)
2 dl       ströbröd
300 g    mörk choklad

Skär bort skaften på fikonen och dela dem på mitten. Lägg fikon, smör, mandelmassa, amaretto och ströbröd i en matberedare och kör till en slät massa. Forma toppar av smeten. Smält sedan chokladen över vattenbad eller i micro på full effekt. Doppa topparna i chokladen och låt dem torka på bakpapper!


Vill du också läsa?