Välj område

Hus & hem

Läsarnas egna recept – julkola och äppelglögg

kola
I helgen är det många som börjar planera årets stora högtider. Huset ska städas, mat handlas och julpyntet letas upp. Vad är mysigare än att också unna sig lite gott medan man håller på. Här kommer läsarnas recept på deras favoritrecept i juletid!

Julkola

3 dl       grädda
3 dl       socker
1 dl       sirap
2 msk   kakao

Blanda ingredienserna i en gryta och koka kraftigt i 12-15 minuter. Blandningen är färdig när en kula kan formas i kallt vatten. Tillsätt 1 tsk ättika mot slutet och blanda sist i 1 msk smör. Häll upp i en form som du klär i bakplåtspapper. Dela innan den har stelnat!

 

Mintnougat

5 dl       socker
1 krm   salt
1 ½ dl   honung
1 ¼ dl   vatten
4 st       droppar pepparmyntsolja
2-3 st    äggvitor

Blanda allt utom pepparmyntsoljan och äggvitorna, koka i en timme eller till att bäckprovet kan utföras. Koka på hög värme! Rör sedan i pepparmyntsoljan och vispa äggvitorna separat till ett hårt fast skum. Tillsätt sedan sockerlagen under tiden som det vispas. Använd elvisp och vispa till att massan ät tjock, seg och slät. Häll sedan smeten i en passande form och lägg smörpapper i botten. Låt smeten vila över natten för att sedan skäras i lagom stora bitar och rullas in i papper!

 

Äppelglögg (alkoholfri)glogg

1 L         äppeljuice
1-2 st     kanelstänger
1 bit       färsk ingefära
½ tsk     mald kardemumma
1 st        äpple delat i mindre bitar.

Värm allt och låt dra i en timme. Funkar även med färdigmald kanel och ingefära för en ännu enklare variant!

 

Julglögg

1 st        flaska rött vin (Shiraz)
1 ½ dl   socker
1 st        bit torkad ingefära
6 st        kardemummakapslar
2 st        lakritsrötter
1 st        kanelstång
2 st        bitar pomeransskal (eller apelsin)

Värm allt och låt dra i en timme!

 

Skinny Buckeyes

380 g     kikärtor (kokta, sköjda, torra)
2 dl        jordnötssmör
¾ dl       honung
½ tsk     vaniljpulver
¼ tsk     salt
50 g       mörk choklad
1 tsk      kokosolja

Kör kikärtorna i en matberedare eller mixer till att de är finfördelade till ett grovt pulver. Tillsätt jordnötssmör, honung, vaniljpulver och salt. Mixa till en jämn massa. Rulla bollar i önskad storlek, stick tandpetare i varje boll och ställ i frysen i 15 minuter. Smält chokladen och ev. kokosoljan, ta fram kulorna och snurra dem i den smälta chokladen och ställ de i kylen eller frysen!


Vill du också läsa?