Välj område

Hund

Blivande lantmästare och sann djurvän

Granngårdenstipendiat lantmästare Sigrid EkelundFör tredje året i rad delade Granngården i våras ut sitt stipendium till elever vid natur- och lantbruksgymnasier runt om i landet. En av årets stipendiater är Sigrid Ekelund som har gått djurvårdsprogrammet på Strömma naturbruksgymnasium i Sätila.

– Att välja en djurvårdsutbildning var en självklarhet för mig, jag har alltid vetat att jag ska jobba med djur på ett eller annat sätt. Jag vet inte varför det är så. Kanske för att mamma är så intresserad av djur och brukade ta med mig ut på upptäcktsfärd i skogen. Vi skaffade vår första hund när jag var sex år, katter har vi alltid haft. När jag var liten brukade jag plocka in alla möjliga småkryp som maskar och trädgårdssnäckor och ha som husdjur. Jag gillar de flesta djur men mina favoritdjur är faktisk kor. De är så lugna, moderliga och mysiga. Man blir så varm och go när man träffar dem.

Sigrid är otroligt nöjd med tiden på Strömma som vid sidan om kunskap har lett till nya vänner, spännande möten och roliga praktikplatser som har hjälpt henne framåt. Men bäst av allt var de fantastiska lärarnas engagemang som smittade av sig på alla som gick på skolan.
– Jag gjorde bland annat praktik på Djurens vänner i Göteborg och sedan dess är jag volontär där. Just nu har jag två extra kattungar hemma, de kom in till djurkliniken där jag sommarjobbade och istället för att låta dem avlivas tog jag hem dem för att hitta en ny familj åt dem. Bara man är engagerad går det alltid att hitta nya hem åt övergivna djur.

Efter sommarjobbet packade Sigrid väskorna för att påbörja tre års studier till lantmästare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
– Pengarna blev ett välkommet tillskott till studentbudgeten och jag blev jätteglad och överraskad av att jag fick Granngårdens stipendium. Jag hoppas att det är för att jag la ner min själ i skolan. Om du har ett öppet sinne istället för att sitta med armarna i kors blir allt så mycket roligare.

 

Granngården-stipendiet delas ut till avgångselever som utmärkt sig på Naturbruksgymnasier landet runt varje år. Syftet är att stödja tillväxten av företagare på landsbygden och ungas intresse för djurhållning, jord-, skogs- och lantbruk.


Vill du också läsa?