Välj område

Häst Ann Svärding

Hästar kan absolut prata

annsvardinginlagg51Wanda är ett lagom bitchigt sto, sa min hopptränare en gång. Han hade verkligen rätt. Wanda har alltid väldigt tydligt visat vad hon vill eller inte vill. Hon har aldrig varit dum och ställt sig på bakbenen eller blivit farlig på något sätt, som en del ston kan vara. Däremot har hon ofta med ett direkt ointresse och djupa suckar visat var hon tycker att skåpet ska stå.

Ston kan vara väldigt envisa. Då gäller det att med lock och pock och mycket envishet försöka få dem dit man vill. Jag är noga med att aldrig, aldrig låta Wanda vinna diskussionen. Då blir det inte roligt att vara oenig med henne nästa gång.

När vi kommer in i ridhuset och det inte står hinder framme suckar hon djupt och uttråkat. Uteritter tycker hon är trevligt. Att springa runt i ridhuset varv efter varv utan hinder är inget för Wanda.

annsvardinginlagg53

Uteritten tillhör Wandas favoriter, liksom att hoppa högt, så det blir mycket hinderbärande.

annsvardinginlagg52

Hela hoppgänget i stallet.

Hur vet du att hon tycker att det är roligt att hoppa, undrar du. Hästar kan väl inte prata? Jodå, svarar jag. Jag vet att hon gillar att hoppa. Det börjar redan när vi kommer in i ridhuset och bommarna är framme, då blir hon glad och intresserad.

Hon börjar med att snällt men lite segt och blasé hoppa de lägre hindren. Ju högre hindren blir, desto roligare tycker Wanda det är. Vid sådär 1.10 börjar hon bocka efteråt. Så kul är det. Blir det ännu högre skärper hon sig och svävar fram och över. Det ger en härlig känsla i kropp och själ, både för Wanda och mig.

Lyssnar man på sin häst så hör man mycket tydligt vad hen vill och inte vill.

Författaren Ann Svärding har gästbloggat på Grannliv veckorna 42 till 44 om hästavel och uppfödning. Du kan fortsätta läsa mer av henne på hennes hemsida på annsvarding.se.


Vill du också läsa?