Inte lätt att välja hingst till stoet

annsvardinginlagg33Att välja hingst till sitt sto är verkligen en grannlaga uppgift. Vill man, går det att lägga ner veckor, ja månader, på att läsa och lära om härstamningar, prestationer, ärftligt temperament och andra nedärvbara egenskaper.

För mig var det en djungel när jag skulle avla på mitt sto. Jag kunde väldigt lite om blodslinjer och nedärvbarhet. Jag försökte lära mig så mycket som möjligt och gav mig själv påskledigheten som studietid. Jag läste sedan länge urrivna tidningsartiklar som jag sparat till detta tillfälle. Jag gick in på nätet och studerade blup (information om hingstar, deras prestationer och avkommor) och googlade runt på seminstationernas hemsidor för att läsa om och se bilder på hingstarna.

annsvardinginlagg31
Wanda insemineras på seminstationen.

annsvardinginlagg32 Valet föll ändå till slut på seminstationens egen hemmahingst, som stod på samma station där Wanda skulle insemineras. Färskare sperma går inte att få. Hade jag valt en hingst som stått på annat ställe, kanske utomlands, hade det inneburit transport (flygresa) och spermakvaliteten hade försämrats med transporten.

Jag fick aldrig se resultatet för Wanda tappade sitt föl två och en halv månad innan beräknad fölning. Så tidiga föl går inte att rädda kvar i livet. Ledsamt. Men skam den som ger sig. Wanda inseminerades på nytt, med en annan hingst i våras. Nu väntar jag på en ny föl-leverans i vår. Jag håller tummarna hårt för att det ska lyckas den här gången och att Wanda ska kunna bära sitt föl ända fram till den beräknade fölningen i början av maj.

Vecka 42 t o m 44 gästbloggar amatöruppfödaren och författaren Ann Svärding på Grannliv om hästavel och uppfödning. Du kan besöka hennes hemsida på annsvarding.se.