Välj område

Häst Ann Svärding

Ridning är en farlig hobby men ack så underbar

annsvardinginlagg21Jag tror att ridning är den mest olycksdrabbade sporten som finns. Farligare och mer olycksdrabbat än hockey, Formel 1 och utförsåkning till exempel. Men vem bryr sig!

Lite skador får man räkna med när man hanterar ett ganska stort antal kg, 500 eller så. Det är inte alltid de där kilona vill precis som man själv. Kilona kanske vill gå åt ett annat håll. Då gäller det att vara bestämd och konsekvent.

Som hästmänniska är du aldrig starkare än hästen bredvid dig eller under dig. Du måste vara smartare och få den att lita på dig. Då behöver du ingen styrka.

annsvardinginlagg23

Jag och Flamman på träningspasset.

annsvardinginlagg22Jag har ramlat av många, många gånger. Mina stallkompisar och jag brukar skoja om att vi sätter på oss vårt långa nattlinne istället för det korta, när vi fått en smäll. Det gäller att dölja alla blåmärken och småskavanker för maken.  Han är inte utan skäl ganska oroliga för min fysiska hälsa.

Min senaste skada, en bruten häl, kan jag ju inte dölja hur gärna jag än vill. Jag skickade ett mess till maken när jag låg på sjukhusbritsen på väg in till operation. ”Hej, allt är bra med mig men jag ska opereras i hälen efter en avramling. Jag ringer när jag vaknar upp”: Han blev inte glad kan jag säga.

annsvardinginlagg24

Fullblodet Flamman.

annsvardinginlagg25

Mitt älskade avelssto Wanda.

Jag ramlade inte av i full galopp eller när jag skulle hoppa högt. Nej, det var i skritt i nedförsbacke som Flamman snubblade till, gick ned på knä och jag flög över huvudet.

På sjukhuset träffade jag en kvinna som krossat knäskålen när hon var ute och promenerade med sin dotter. Så tydligen kan man skada sig utan att vistas i stall. Det ger mig en viss tröst när jag som mest längtar efter mina hästar, mitt avelssto Wanda och lilla fullblodet Flamman.

Vecka 42 t o m 44 gästbloggar amatöruppfödaren och författaren Ann Svärding på Grannliv om hästavel och uppfödning. Du kan besöka hennes hemsida på annsvarding.se.

 


Vill du också läsa?