Välj område

Hus & hem Pelle Holmberg

Tidernas bästa svampår!

Vilket svampår! Har det någonsin varit så bra? Ofta är det kanske kantarellår eller karljohanår men i år kan hitta så många olika matsvampar som inte har synts till på flera år. Mängder av tallblodriska, den godaste av våra blodriskor. Sotvaxing också en mycket god matsvamp som vi plockat mycket av.svamp granngården recept

Och så har vi äntligen hittat mandelriska, se föregående blogg! Den ligger i torken och det luktar gamla kräftskal i hela huset. Inte luktar den gott men den smakar desto bättre, gärna med dill. En annan svamp som också är god i en stuvning med dill är kantarell. En skvätt vitt vin i stuvningen höjer smaken. Servera till fisk och det blir en riktig festmåltid. Ofta är det bra att tillsätta lite syra till svamprätter. Har man kokat en soppa och tycker att den inte riktigt lyfter i smaken så prova med att tillsätta något syrligt som vin, citron eller balsamvinäger.svamp granngården recept

När det gäller svamprätter är det alltid viktigt att smaka av. Ofta står det att man ska ta en liter svamp i receptet. Men den litern kan vara blandsvamp, blöt eller torr svamp. Med andra ord så kan smaken variera beroende på svampen. Tycker man att det smakar för lite svamp kan man ta i lite svampmjöl. Svampmjöl  gör man av torkad svamp som man mixar. Det går bra att göra på trattkantareller, rimskivling, karljohan och andra smakrika svampar som man torkat. Vi brukar torka fötterna av stolt fjällskivling och göra mjöl av dem.svamp granngården recept

Svampmjöl är användbart, det kan strös i såser, soppor, risotto och andra maträtter. Vill ni ha mer tips om tillagning av svamp så har vi gett ut en svampkokbok som helt enkelt heter Svampkokboken. Där står hur man plockar, tar hand om och lagar till svamp.

Vi vill tacka för oss och önskar er alla en fortsatt god svamphöst!

Pelle Holmberg är en av Sveriges främsta svampexperter och författare med ett tjugotal utgivna titlar. Vecka 36 t o m 38 kan du läsa han och hustrun, tillika kokboksförfatten, Ingrid Holmbergs gästbloggsinlägg om svamp och mat här på Grannliv. Läs mer om deras böcker och tips på pelleholmberg.com


Vill du också läsa?