Välj område

Hus & hem Pelle Holmberg

Storlien – Sveriges bästa svampställe?

pelleholmberg1

Roar Gladsö, Pelle Holmberg och Lena Flaten i svampplockartagen.

I slutet på augusti har vi i många år haft svampkurser tillsammans med Lena Flaten på restaurant Flamman i Storlien. Det första Pelle gjorde när vi kommit fram till Storlien var förstås att springa ut och kolla svampläget. Och svamp fanns det, massor av svamp.

Svampen är alltid av hög kvalitet här uppe. Knappt några larver, bara en och annan liten snigel. Dagens andra svamptur tog vi tillsammans med Lena Flaten och Roar Gladsö, kock på Flamman.

När man plockar svamp är det viktigt att grovrensa i skogen, skär bort alla jordiga delar, borsta bort så mycket skräp som möjligt. Gör man det går det mycket snabbare och lättare att ta hand om svampen när man kommer hem.

När vi kom tillbaks till Flamman satte Lena, Roar och jag oss och började finrensa. Vi borstade bort det lilla skräp som fanns kvar och började skiva upp svamp till torkning och infrysning. Och Pelle då? Han var ute på en ny runda, det finns många svampställen som måste kollas. Efter någon timme var han tillbaks med riktiga praktexemplar av karljohan.

pelleholmberg2Som sagt är det bra att ha med sig så ren och fin svamp hem eftersom den går fortare att ta hand om. Hur länge satt vi då och rensade? Jo, Lena satt fem timmar, Roar tre och jag fyra! Då förstår ni att vi hade MYCKET svamp! Vi satt i solen och småpratade och hade hur trevligt som helst.

pelleholmberg3

Ingrid och Pelle Holmberg gästbloggar kommande veckor på Grannliv om svamp och matlagning.

Pelle frågar sig ofta varför är steget från kantarellplockare till riktig svampplockare så stort? När han gick den berömda kantarellvägen till Rundhögen mötte han många kantarellplockare, många med hel- och halvfyllda plastpåsar. Men ingen som plockat något annat än kantareller trots att det växte både fina karljohan, sillkremlor, strävsoppar och rimskivling.
– Det ligger säkert en rädsla bakom att många inte vågar sig på annat än kantareller. Men det är inte så svårt att utöka sin repertoar. En grupp som är lätt att lära sig är soppar och bland dem finns inga farligt giftiga arter, förutom djävulssopp men den växer enbart på Gotland och Öland, tipsar han.

Pelle Holmberg är en av Sveriges främsta svampexperter och författare med ett tjugotal utgivna titlar. Vecka 36 t o m 38 kan du läsa han och hustrun, tillika kokboksförfatten, Ingrid Holmbergs gästbloggsinlägg om svamp och mat här på Grannliv. Läs mer om deras böcker och tips på pelleholmberg.com


Vill du också läsa?