Välj område

Personligt

Morgan bygger bo för sina barn

Grannliv_Granngarden_314_Morgan_AllingPå några kvadratmeter, mitt i Roslagens grönska, kan man från rymden se en röd, två bruna och en vit prick lyckligt dansa omkring. Den röda är skådespelaren Morgan Alling.

Att ha ett eget hem, en egen plats på jorden som man kan odla, växa med och känna sig trygg på, är en gåva. Få personer förstår det bättre än skådespelaren Morgan Alling. Sedan två år tillbaka skapar han och frun Anna-Maria en trygg plats mitt i Roslagen för sönerna Wilhelm och Love. Till lantstället åker familjen så fort de får tillfälle.
– Jag har alltid varit en person som har anpassat mig efter omständigheterna. Som barn har du inga val och det spelade nästan ingen roll var du satte mig, jag passade ändå in. Men det var inte förrän vi hittade det här stället som jag insåg hur mycket jag trivdes med att vara på landet. Det var som att hitta hem.

Den som hörde Morgan Allings självutlämnande sommarprat 2009 förstår vilken tyngd det ligger bakom de orden. Det var omöjligt att inte chockeras och beröras av hans berättelse om sin uppväxt där han övergavs, bollades mellan barnhem, lurades iväg till olika fosterfamiljer, utsattes för svek, misshandel och övergrepp. Men där han sedan fick en fosterfamilj han vågade lita på och vars namn han bär idag. Hur skådespeleriet blev hans räddning och stora revansch.

Om jag sa att jag hade förlåtit och innerst  inne faktiskt inte gjort det, då gör jag det bara för  att de ska kunna gå vidare.

Om jag sa att jag hade förlåtit och innerst inne faktiskt inte gjort det, då gör jag det bara för att de ska kunna gå vidare.

Morgan Alling har varit känd länge för den unga publiken. Sedan hans sommarlovs-program Tippen 1993 på SVT har det blivit otaliga tv- och scenproduktioner. Med tanke på att han som barn kastade sig ut från hustak för att få uppmärksamhet, är det inte förvånande att han slog igenom stort i teatervärlden med den helimproviserade föreställningen Clowner 1994.
– Plötsligt satt Erland Josephson och hela eliten på första raden och gav oss stående ovationer. Det är nog det jag har gjort som jag är mest stolt över eftersom det var så banbrytande på sin tid. Sedan tyckte jag om att göra Romeo och Julia på Dramaten.

Idag har han den ovanliga positionen att kunna blanda vilt mellan att sjunga i musikaler som Jesus Christ Superstar på Göta Lejon och direkt efter stå på Dramatens scen.
– Jag älskar växelbruk och är stolt över är att jag har lyckats blanda. Jag stämplar inte min konst som ”fin”- eller ”fulkultur”. Komedi är svårast att spela för där får du direkt ett gensvar från publiken om du är bra eller inte. Spelar du Norén kan du gömma dig bakom ett filter av seriositet och har en artig publik, men vet egentligen inte vad de tycker.

I höst filmar, producerar och regisserar han sin första egna film Cirkus Imago, den första barnfilmen i en trilogi, som har premiär i jul samtidigt som hans tredje film som pappan i filmerna om Sune, Sune i fjällen, spelas.
– Jag älskar människor som vågar drömma. Därför är barn så fantastiska.

Årets stora projekt på landet är att bygga en terrass i stora trappsteg där familjen ska kunna ligga och läsa böcker, leka och sitta ute och äta. Bland ögonstenarna i trädgården finns hans äppelträd och silverpäron.
– Vi ville behålla skogskänslan och har sågat ur däcket för våra stora träd. Sedan har vi fått hjälp av en trädgårdsarkitekt att planera hur vi ska tänka med grönskan. Det var inte alls dyrt, om man tänker på hur många år vi ska njuta av trädgården och hur mycket pengar man slänger ut på annat som exempelvis datorer, konstaterar han.

Grannliv_Granngarden_314_Morgan_Alling_3Tystnaden och närheten till vattnet på lantstället är något som han verkligen uppskattar.
– Här kan jag landa, få gå omkring och påta i jorden. Vi sätter oftast sånt som är ätbart, min fru Anna-Maria är om möjligt ännu mer galen än jag och vi odlar det mesta som chili, pumpor och tomater. Det är roligt att få leka och många saker står i krukor på tomten förutom det som växer i trädgården eller finns i pallkragar.

Morgan har många gånger berättat om hur teatern räddat honom. Som en av de yngsta att komma in på scenskolan i Malmö kände han som sjuttonåring för första gången i livet att han var riktigt bra på något.
– Det kunde ha gått hur som helst annars. En annan anledning till att jag klarat mig är att jag som liten, innan de skiljde på oss, kände ett ansvar att ta hand om min lillebror. För honom gick det inte lika bra. Han led många år av tungt missbruk, men nu är han nykter sedan sju år tillbaka.

Under hösten fortsätter hans enmansturné Morgan Alling Show – en föreställning om kärlek där han pratar om vikten att älska sig själv och välja att lyssna till de positiva rösterna.
– Jag kunde få lysande recensioner av alla tidningar utom en och då var det den enda åsikten som jag brydde mig om. Det fick mig att känna mig misslyckad. En terapeut sa till mig att mitt problem var att jag vill bli älskad av alla och det går ju inte.

Även om han självklart hämtar många av känslorna på scenen från sina tidigare erfarenheter gäller det att vara professionell, betonar han.
– Du kan inte använda scenen som din terapi och vända ut och in på dig varje kväll. Det skulle du aldrig orka. Då blir du ett lätt offer. Jag kan tycka att skådespelare som säger att de ”tar två år på sig att tända av från en roll” är larviga.

Publiken struntar faktiskt i om det är på riktigt eller inte för de vill tro att det är äkta, påpekar han.
– När jag var yngre trodde jag att jag var tvungen att förlora mig helt i en roll. Jag fick exempelvis rollen som barnhemsbarnet i Oliver Twist och förberedde mig in i minsta detalj, alla förberedelser pågick i ett års tid inför den här rollen som skulle bli min bästa någonsin. Efter premiären skrev en recensent att jag saknade scenisk närvaro …

Finns det känslor eller minnen som han aldrig plockar fram för att han är rädd för att öppna pandoras ask?
– Nej, jag är klar med min historia såtillvida att jag accepterat vad som hänt och gått vidare.

Grannliv_Granngarden_314_Morgan_Alling_1Han vill samtidigt noga påpeka att han inte har förlåtit, som till exempelvis tanten på socialen som lurade honom att han skulle få flytta till sin pappa och istället körde honom till ett nytt barn-hem, eller fosterpappan som misshandlade honom regelbundet.
– Om jag sa att jag hade förlåtit och innerst inne faktiskt inte har gjort det, då gör jag det bara för att de ska kunna gå vidare. Men jag behöver faktiskt inte förlåta dem. Många troende kommer till mig och tycker jag är så fantastisk som förlåtit, men så ser jag det inte. Det är lätt att säga att man förlåter och bli en hjälte på det sättet, men det skulle bli förljuget om jag sa det idag.

Den revansch och upprättelse han så länge längtade efter blev till slut ett ok, och något som styrde honom trots att han närmade sig fyrtio. Han levde för hårt, rusade fram i livet, drack för mycket och kraschade till slut.
– Då gjorde jag ett aktivt val att ständigt påminna mig om vad jag har varit med om, men att använda det som positiv energi. För om jag skulle fortsätta att vara arg, då har de vunnit. Jag är ett offer för ett övergrepp, men jag vill inte ha en offerstämpel och det får inte styra mig idag så att det går ut över min familj. Jag har grävt ner stridsyxan. Det är bland annat det jag pratar om i min föreställning.

Han berättar om kvinnan på 92 år som kom fram efter applåderna, tackade och berättade att hon nu skulle gå hem och gräva ner stridsyxan.
– Det största är att du kan förändra ditt liv, oavsett hur gammal du blivit! Sedan flera år tillbaka får jag mängder med brev, långa, där folk berättar hur min berättelse gett dem kraft att göra upp med sin historia och gå vidare. Mina föreläsningar och böcker hjälper mig att hjälpa andra, säger Morgan.

En ritual som han tipsar andra om som har fastnat i en oförrätt är att skriva ner sitt liv i ett långt brev.
– Skriv ner varenda minne i minsta detalj! All smärta, allt du varit utsatt för. Gå sedan ut och bränn brevet och plantera en blomma eller träd på platsen som en symbol för att du från och med nu ska låta något gott växa ur dina erfarenheter. Sedan är det klart.

Vi ska snart dö, konstaterar han krasst. Vilket liv ska vi ha fram till dess? Den retoriska frågan blir hängande i luften. Idag har Morgan Alling fått sin revansch i form av ett liv han styr över, en fin familj och två fantastiska barn som han vill vara en förebild för. En plats på jorden och ett liv med fingrarna i myllan. Ett ställe att slå rot på och växa för att föra energi vidare till nästa generation.

Grannliv_Granngarden_314_Morgan_Alling_litenKort om Morgan

Familj: Frun Anna-Maria, sönerna Wilhelm 6 och Love 2,5 år.
Aktuell med: Turnén ”En föreställning om kärlek”.
Favoritslagord: ”So you say there is a chance”, citat ur filmen Dum Dummare.
Odlingstips: Spar en yta som du slänger ut diverse gamla fröer på innan du reser bort. När du kommer hem har du en kul överraskning. Rekommenderas!

 

Trivs med spaden

”Anna-Maria är kanske den som är bäst av oss, men jag står för mycket av det praktiska och handgripliga i trädgårdsarbetet. Vi odlar mest sånt som vi kan äta”, berättar Morgan Alling.


Vill du också läsa?