Välj område

Hus & hem Johanna Rundgren

Otippad sommarmat

Den här sommaren har bjudit på ett helt osannolikt väder med stekande sol och  värmeböljor över hela landet. Varningar har utfärdats för äldre och spädbarn och det har under de varmaste timmarna på dagen varit behagligare att vistas inne än ute.

groda

Somliga ordnar det för sig i värmen!

Jag har börjat förstå fördelarna med siesta, något jag aldrig tidigare har ägnat mig åt. Att laga mat inomhus har känts som en mindre plåga, och valet av att äta glass till middag är inte en helt omöjlig tanke!

Då och då har vädret slagit om, och det har nästan varit kallt. Kallt och blåsigt och som höst. Det är så att man glömmer värmen som nästan plågat livet av en dagen före. Det är dagar som man varit övertygad om att sommaren är över. Då får man plötsligt lust med att koka soppa och baka bröd. Jag tänkte dela med mig av ett recept på knäckebröd som jag tycker om. Och det passar perfekt till en fräsch spenatsoppa.

soppa

Spenatsoppa med det obligatoriska ägget.

Knäckebröd, ingredienser

3 dl hirsflingor
1 dl boveteflingor
1 dl vita sesamfrön
1 dl svarta sesamfrön
1 dl solroskärnor
2 dl pumpa- eller melonkärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl olivolja
Flingsalt och kummin efter smak

Ugn: 200 grader

Blanda ingredienserna med 7 dl vatten och olivolja. Låt stå i en timme. Dela smeten i två delar och bred på varsin plåt med bakplåtspapper. Kakan ska bli cirka 5 mm tjock. Strö över flingsalt och kummin och sätt in i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Ta av bakplåtspappret och skär eller klipp brödet i valfri form. Dra ner värmen på 170 grader. Sätt in brödet i ca 20 minuter tills det känns torrt och har en gyllene färg.

knackebrod

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29–32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.


Vill du också läsa?