Välj område

Häst

”Jag skjuter mig till en förstaplats”

Grannliv-Emilberidetbagskytte2Emil Eriksson är Norrlands Beridna Bågskytt, en extremsport som kräver att du kan hantera ett vapen samtidigt som du ska kunna jobba tillsammans med en levande varelse. Framöver väntar en fullspäckad sommar med tävlingar både i Sverige och internationellt.

Beridet bågskytte utvecklades ur de stora grässtäppernas invånare för jakt och krig. De flesta tänker säkert på de nordamerikanska indianernas jakt med pil och båge från hästrygg. För Emil Eriksson startade allt med ponnyridning i Slottsparken i Göteborg som fyraåring, men han fick vänta med ridskolan tills han hade fyllt sex. På Medeltidsveckan i Luleå byggde han pilbågar som tioåring och lyssnade till berättelser om Beridna Bågskyttar. Det här kom att bli startskottet för hans karriär.

Under en tid tränade han i smyg då ridskolan var väldigt konservativ. Med hjälp av en Youtube-video lärde han sig att träna skytteteknik medan han satt på en cykel och sköt mot en upphängd säck. Idag tillhör han topp fem av världens bästa Beridna Bågskyttar och Emil förklarar för Grannliv vad som krävs för att lyckas.
– För att lyckas i Beridet bågskytte ska du kunna hantera både en häst och ett vapen. Du ska lita på hästen och kunna skjuta på tavlan. För att lyckas i sporten bör du vara vältränad över bål, armar och ben, men allt beror självklart på rid- och skyttestil. Det är en extremsport då en snabb häst kan springa 90 meter på 6 sekunder. Om det händer något då kan man skada sig ordentlig.

Lyckligtvis har Emil själv aldrig blivit avslängd och fått några större skador, fast desto fler flisor i huden från pilarna. Tiden framöver är fullspäckad med tävlingar och träningsläger. Under Midsommarhelgen hölls Sveriges största internationella tävling i Rättvik där Emil tog en förstaplats. I juli väntar världscupen, en stor internationell tävling samt träningsläger och tävling i Polen. Första helgen i augusti hålls SM och hans chanser att vinna är på topp.
– Har jag en bra dag skjuter jag in mig på en förstaplats utan problem, säger Emil.

I september hålls ännu en stor internationell tävling och i oktober är det VM i Korea. Extra stort är VM i år eftersom det är hästens år enligt den kinesiska Zodiaken. När han tävlar i Sverige är det med nya hästen Barona som han just har skaffat, en korsning mellan Varmblods- och Islandshäst. Det är svårare när tävlingen är på bortaplan. I bästa fall har du tre dagar på dig att lära känna en häst innan tävlingen, i sämsta fall fem minuter. I en del tävlingar delar arrangören ut hästar och då gäller det att man känner att man kan lita på både arrangör och hästen.
– Det är det här som gör sporten så rolig. Man får en bred hästkännedom och hästkunskap, säger Emil.

Viktiga egenskaper hos en häst, enligt Emil, är att den är vaken och att det går att lita på den. Den ska sköta sin uppgift så att Emil kan fokusera på skyttet.
– Den ska ha lite personlighet, då har jag lättare att samarbeta. Hästen ska ha koll på vad den gör, jämfört med en avtrubbad häst som springer i blindo. Jag var med om en incident i Polen med en sådan häst på en krossbana med mycket gropar. Jag kände att hästen hade stängt av och att den kommer gå omkull när som helst och fick en ny häst. Därefter gjorde den just det.

Är du nyfiken på hur det går till på en tävling kan du se videoklippet nedan. Med det önskar Grannliv Emil en lyckad tävlingssommar med bra hästar!


Vill du också läsa?