Risker vid mjölkning och härligt potatisland!

Visst är det skönt att vi fick sommar så tidigt? Jag har redan fått brun hy som jag annars brukar ha långt in i sommaren. Vädret är perfekt för en bonde och det är verkligen enkelt att skörda gräset i år.

Elin1

Vi har lite mossar kvar som vi ska pressa balar på sen är det lungt på den fronten ett tag. Men herregud så varmt vi har det nu. Jag tror att jag tänker ta in korna ännu tidigare än vanligt. Vi har ställt badkar överallt för att dom ska ta för sig och dricka så fort de får tillfälle. Sen om man tar in dem tidigare blir man av med de flesta flugorna som biter dem.

På sommaren är det en större risk att bli sparkad och göra sig riktigt illa. Inte för att korna är dumma utan just för att det är för att man hamnar mellan när en fluga biter dom på magen och man kanske håller på att mjölka kossan just då. För 2 år sen gick det riktigt illa och jag hade tur som inte bröt någonting. Pappa fick dra bort mig från korna efter att jag fått flera sparkar då kossan blev rädd efter att på första sparken fått omkull mig under henne. Det tog en stund innan jag kom på benen igen och över 2 veckor att kunna gå utan smärta.

Man tar en stor risk att mjölka på det viset jag gör. Men jag har ju mjölkat kor över halva mitt liv (är 25 år) och detta är den enda gången det har hänt mig. Men om det händer igen hoppas jag att jag har samma tur! Sen blir man ju såklart klokare med åldern och jag har insett att det är bättre att lägga lite mer tid på korna som att ta in dom tidigare, då är risken mindre att man skadar sig.Elin3

Nu när det snart blir lite lugnare ska jag försöka lägga lite tid på ett av mina stora intressen som är trädgården. Har massor som min sambo och jag odlar och jag har sån tur att vi är två om detta intresse för det är inte alltid jag hinner med att vattna allt då jag prioriterar mina djur först. Har aldrig haft ett sånt fint potatisland som i år och jag måste visa er lite bilder på hur fint det är. Jag har tur som kommer att ha färskpotatis redan innan midsommar. Lycka! Tror bestämt att vi alla bönder gillar att odla på något vis, oavsett om man har 20 hektar vete eller en tomatplanta i en kruka.

Elin Svärdh gästbloggar på Grannliv vecka 21–24. Vill du läsa mer om hennes liv på gården med mjölkkorna hittar du hennes egen blogg här.