Välj område

Hus & hem

Grillat när det är som bäst

Att grilla året om blir faktiskt allt mer populärt. Men det är ändå nu som grillsäsongen drar igång på allvar. Här har vi samlat tips och recept från både experter och våra läsare. Låt dig inspireras till nya grillupplevelser och ta del av klassiska favoriter.

Förberedelser, dofter och väntan på den perfekta glöden. Att grilla med kol är ett uråldrigt tillagningssätt. Med smaksättare som spån eller ris kan du förhöja smakerna och ge maten än mer karaktär.
– Mitt bästa tips är att du ska planera din grillning. Vad ska du grilla och när ska maten vara klar? Starta grillen i god tid, ta inte för mycket kol, använd lock och naturliga smaksättare, säger Peter G Nilsson är grillmästare, köksmästare och BBQ-konsult.

GG_blogg_kryddor_kock

Han tipsar vidare om att det är viktigt att använda kol eller briketter med bra kvalitet. En så kallad skorsten eller elektrisk tändare är att föredra framför tändvätska som avger dieselsmak. Briketterna och kolen ska bli helt grå innan du lägger på maten.
– Glöden har den perfekta temperaturen om du klarar av att hålla handen ovanför den i fem sekunder utan att bränna dig. Om du ska BBQ-grilla eller grilla indirekt så ska du placera kolen eller briketterna på ena sidan av grillen så du får en yta att lägga undan köttet på för eftervärme.

GG_blogg_termometer

Universums bästa torrmarinad!

En fantastiskt god torrmarinad som används vid indirekt grillning, den är däremot inte lämplig vid grillning över glöd då marinaden innehåller socker. Perfekt till fläskfilé, kyckling och fläskkött i allmänhet. Blanda alla ingredienser ordentligt. Gnid in marinaden i köttet.

2 ½ dl socker
2 dl finkornigt salt
1 ½ dl farinsocker
5 msk + 1 tsk chilipulver
2 msk + 2 tsk spiskummin
4 tsk kajennpeppar
4 tsk nymalen svartpeppar
4 tsk vitlökspulver
4 tsk lökpulver

Är BBQ samma sak som att grilla?

Både jag och nej. I motsatts till grillning är BBQ en långsam tillagning i lägre temperatur. Maten tillagas på lägre avstånd från glödbädden, med hjälp av rökvärmen. Det kallas indirekt grillning. Locket blir ett avgörande tillbehör, eftersom rökvärmen är det som ger karaktär åt maten. Röksmaken varierar beroende på vilket träslag man har som bränsle. Naturligtvis går det att BBQ-grilla även på gasolgrill.

GG_blogg_lax

Grillad lax på planka

En succé med överraskande smak och arom. Något att imponera på dina gäster med och som vem som helst klarar av.

Du behöver:
Grillplanka av ceder eller al
Filead laxsida i lämplig storlek
Salt och peppar (eventuellt citronpeppar)
Dill

Blötlägg plankan i minst en timme före användande. Lägg på fiskfilén med skinnsidan nedåt. Krydda och salta fisken efter tycke. Placerar plankan på gallret över grillen. För gasolgrill placeras plankan på gallret ovanför någon av brännarna. Lägg på locket och grilla i 15–20 minuter. Träet i plankan kommer att ge en behaglig smak på fisken. Tänk på att glöden kan göra så att brädan kolnar, reglera ventilen på locket så att temperaturen inte blir allt för hög.

GG_blogg_stekhall

Stekhäll!

Allt fler upptäcker glädjen med matlagning över öppen eld. På Granngården hittar du flera gasoldrivna, portabla och moderna stekhällar. Men hantverket är detsamma som förr. Stekhällen passar för alltifrån kroppkakor, soppor och flamberad frukt till att koka potatis, baka bröd eller woka. Så kan du njuta av tjusningen av att laga en hel måltid utomhus.

Här hittar du fler recept med rökiga smaker och smarriga tillbehör

Kol, briketter eller gasol. Vad föredrar du? Här delar Granngårdens medarbetare med sig av sina grilltips:
Johan Lindqvist, strategisk inköpare Granngården
Johanna Rundgren, Granngården Dalby
Håkan Eriksson, försäljningschef Granngården

 

Granngårdens Grillguide

grillguide2015Behöver du hjälp att välja grill eller vill få en överblick av sortimentet hos Granngården, klicka här!


Vill du också läsa?