Välj område

Hus & hem

Recept: röksmaker på grillen

Allt fler upptäcker kombinationen grill och rök. Här bjuder vi på ett recept på rökgrillad kyckling med tillbehör från Sveriges Mästerkock 2012 Sigrid Bárány. Givetvis går kycklingen även att grilla som vanligt.

Sedan Sigrid Bárány vann tävlingen Årets Mästerkock i TV4 2012 har hon gett ut boken Spisvärme – mat med känsla och Sigrids Kök på Bonnier Fakta. Här bjuder hon på några favoritrecept vid grillen, där kycklingreceptet funkar allra bäst i en kombination av rökning och grillning. En smart grillvagn som har båda funktioner är Landmann Taurus. Alla Granngårdens grillar hittar du här.

Grannliv214_Recept_paprikaGetostfyllda paprikabåtar

Vackert och gott på grillen som tillbehör eller för den som önskar vegetariskt.

3 paprikor, röda och gula
150 g  mjuk getost (chèvre)
15 gröna oliver pimento
1 msk färsk hackad persilja
½ tsk torkad timjan eller några kvistar färsk som hackas fint

Ta bort kärnhusen och dela paprikorna på längden i tre bitar efter linjerna så att du får kupiga ”båtar”. Hacka getost och oliver och blanda alla ingredienser till fyllningen. Grilla paprikorna på hög värme på snittsidan i någon minut så att de får färg men inte mjuknar för mycket. Ta paprikabåtarna av grillen och fyll dem med getoströran. Lägg tillbaks dem på grillen på medelhög värme med den kupiga sidan ner och grilla tills de har fått färg och mjuknat. Servera genast.

Grannliv214_Recept_kycklingRökgrillade klubbor

Kycklingen blir härligt saftig och mör av den varsamma tillagningen. Kryddningen är en diskret flirt med cajunköket men har du inte alla kryddor hemma går det fint att experimentera – saltet och sockret är det viktigaste.

4 kycklingklubbor
2 krm salt
1 tsk socker
½ tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
½ tsk oregano
½ tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
Matolja till pensling

Blöt rökspånen minst 30 minuter innan grillning. Se till att ha glöd i röklådan och på ena halvan av den stora grillen. Blanda salt, socker och kryddor, gnid in kycklingklubborna under skinnet med blandningen och låt dem ligga i rumstemperatur 30 minuter medan du fixar en bra glödbädd. Pensla kycklingklubborna med matolja och grilla dem direkt över glöden någon minut på varje sida så att de får fin grillyta. Lägg dem sedan på den sida grillen som inte har någon glöd under (indirekt värme), sänk kupan, lägg de fuktiga rökspånen i röklådan och stäng ventilen på röklådans utsida. Rökgrilla kycklingen i ca 120 graders värme tills innertemperaturen är 70 grader eller tills köttsaften är klar och inte rosa när du skär i kycklingen.

Grannliv214_Recept_coleslawColeslaw med fänkål

En krämig coleslaw med lite annorlunda smak som passar särskilt bra till grillad kyckling, fläsk och fisk.

1/8 vitkålshuvud (ca 200 g)
1 stor färsk fänkål
1 liten morot (för färg)
1 liter kokande vatten
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 krm nymalen vitpeppar
½ tsk lätt stött torkad fänkål
Salt och vitvinsvinäger eller pressad citron efter smak

Skala och riv moroten. Strimla kål och fänkål fint. Lägg strimlorna i ett durkslag och häll över det kokande vattnet. Låt rinna av. Blanda majonnäs, matlagningsyoghurt, vitpeppar och fänkål och rör sedan ner riven morot och den avrunna kålen och fänkålen. Smaka av med salt och eventuellt vinäger eller citronsaft.

Grannliv214_Recept_salladCitronmarinerade morötter

Friskt, syrligt och knaprigt tillbehör som passar perfekt till grillat och stekt kött.

3 medelstora morötter
12 körsbärstomater
1 citron, saft och zest (skal)
½ dl god olivolja
½ krm salt
10 färska basilikablad
Salt och nymalen svartpeppar

Skala morötterna och hyvla dem tunt med mandolin eller potatisskalare. Blanda ihop citron, olivolja och salt. Lägg morötterna i dressingen och låt marinera i 30 minuter. Halvera körsbärstomaterna, grovhacka basilikan och blanda med morötterna. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.


Vill du också läsa?