Välj område

Trädgård Paula W Lundberg

Pelargoner, fröer och sättlök

Egentligen brukar jag inte gilla att skriva så mycket om Gårdsbackens trädgårdsbestyr på bloggen, dels på grund av att jag inte är så jätteduktig på trädgård och dels på grund av att det redan finns så enormt mycket skrivet om trädgård. Lite som med recept, vilket recept finns inte att hitta på nätet?

Trots detta så vill jag skriva några rader om mitt tankesätt, då det gäller vår trädgård. Jag försöker se till så att det inte blir för många olika projekt nu till våren, då det är så mycket annat som man ska hinna med. Djuren till exempel, de tar extra mycket tid på våren, då det bland annat ska stängslas… Och djuren måste prioriteras!

Det jag gör i övrigt är:

Jag ställer fram och vattnar upp mina pelargoner som fått vintra i ett svalt och mörkt förråd. Det är alltid spännande att se hur många som har överlevt vintern och man kan nästan se för varje dag hur de får ny kraft för att växa sig vackra och för att skänka mig glädje hela sommaren.

Jag sår lite tagetesfröer i olika sorter, de är tacksamma blommor som blommar relativt sent på hösten och klarar lite frost, det gillar jag. Det är faktiskt de enda blommor som jag försår i planteringskrukor.

gardsbackenl10

Jag tar upp sättpotatisen, det är viktigt! Vi har klarat oss hela vintern på potatisen vi fick i fjol sommarn och det räcker även till sättpotatisen för i år.

Jag köper gul- och rödlök. De är så tacksamma att odla och jag tog faktiskt de sista rödlökarna idag när jag gjorde Coleslaw till middag. Tänk att den har räckt ända tills i april, helt otroligt vad fint de håller sig, trots absolut ingen besprutning.

gardsbackenl12

Så till höjdpunkten nummer ett! Ett besök på Granngården för att inhandla årets trädgårdsfröer. Här gäller det att vara ute i god tid, så att inte bland annat, morots- och rödbetsfröerna tar slut. I år var jag ute i god tid och fick tag på precis alla fröer som jag ville ha. Helt perfekt!

gardsbackenl8

Jag tänker visserligen varje år att jag ska dra ner på antalet sorter jag sår, men varje år blir det ungefär samma saker jag odlar. De klassiska morötterna, rödbetor, sockerärtor, dill och persilja, kålrot och flera olika varianter av sallad. Sallad trivs i vår jord.

gardsbackenl11

Jag sår även lite blomfröer som Malva, Rosenskära och Ringblommor. De är vackra i vas på sensommaren/hösten och jag gillar verkligen att kunna ta med en bukett till alla som vi hälsar på, den tiden på året.

Trots att vi har massor av matjord och får- och hönsgödsel så brukar jag alltid köpa lite extra planteringsjord på Granngården. Jag tycker den är prisvärt och bra jord att plantera i. Jag köper dock den billigaste jorden som jag kan dryga ut med egen gödsel från vår gård.

gardsbackenl9

Mer komplicerat än så gör jag det inte. Det räcker gott och väl till för oss på vår gård. Allting ska ju hinnas med och skötas också.

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 17–20. Vill du läsa mer av dem och våra andra gästbloggare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.


Vill du också läsa?