Välj område

Gårdens djur Paula W Lundberg

Flasklammet Elton

gardsbackene6

Flasklammet Elton

Allt som oftast är livet på en gård alldeles underbart. Jag känner så mycket glädje att leva tillsammans med djur och jag trivs verkligen med att få skit under naglarna, lera under stövlarna och att tvingas stoppa alla kläder i tvättmaskinen efter en dags arbete på gården…

Jag skulle inte kunna tänka mig ett annat liv. Men det finns en stor nackdel. När man har djur så händer det förr eller senare att ett djur inte mår bra eller kanske till och med blir så sjukt, att dess liv inte står att rädda.

gardsbackene7

Elton matas extra med lammnäring

Om ni läste mitt förra inlägg så kunde ni läsa om att lamningen hade gått över all förväntan och så var det, men trots att Elton föddes till synes pigg och kry, så visade det sig, efter ett par dagar, att han skulle bli svagare och svagare. Elvira hade fött två fina, svarta bagglamm, Elvis och Elton. Hon tog väl hand om dem och hon höll hela tiden koll på var de befann sig och hon gav dem mat så fort de visade intresse av att äta.

Elvis växte, men inte Elton. Han stod så gott som stilla i växten och han började bli mager. Vi förstod att vi måste göra någonting. Elvis åt nu på juvrets båda sidor och alltefter som han växte och blev starkare så blev Elton ännu svagare. Vi åkte in till stan och besökte Granngården. Där handlade vi lammnäring, så att vi skulle kunna ge Elton lite extra. Tackan hade ett relativt litet juver och ville ogärna ge till, när vi försökte mjölka ur henne. Vi ville inte utsätta henne för onödig stress utan valde att köpa lammnäring istället.

gardsbackene5

Lime tycker det är jättespännande med ett lamm inne i huset…

Elton tog flaskan, men inte med någon överdriven iver, han hade ingen vilja att suga, utan jag fick låta lammnäringen sakta rinna i honom. Nu bestämde vi oss för att låta honom komma med in i husvärmen. Han skulle inte behöva göra av med onödig energi med att hålla sig varm tyckte vi. Jag gav honom små portioner av lammnäring och med täta intervaller.

gardsbackene2

Elton fick flytta in i tvättstugan

Elton fick bo i tvättstugan. Hundarna såg honom inte som något problem, tvärtom, de tyckte att det var spännande med ett lamm inne i huset. Elton tyckte om att ligga i hundarnas bädd. Efter att jag matat honom så stod han kvar en stund på golvet, därefter så tog han några svaga, stapplande steg till bädden och la sig där.

gardsbackene4

Elton i hundarnas bädd

Jag frågade honom om han var en fighter, men jag fick inget riktigt svar. Jag hade gärna sett att hans krafter kom tillbaka och att han skulle få återförenas med sin bror och mamma och få tillbringa sommaren ute i våra fårhagar. Där skulle han få gå och beta det allra finaste gräs, stångas med sin bror och de andra bagglammen och uppvakta tacklammen och reta stortackorna.

gardsbackene1

Gimmie gör Elton sällskap

Nu blev det tyvärr inte som jag önskade, trots att vi gjorde allt vi kunde för honom. Jag höll honom ofta i min famn och kliade honom på huvudet. Jag tänkte att om han inte mådde bra, så skulle han säkert tycka att det var skönt att bli kliad på huvudet och struken äver ryggen. Jag tror bestämt att någonting var fysiskt fel på honom redan från födseln, han klarade inte av att suga i sig lammnäringen och han lade inte på sig någonting. Elton blev bara tunnare och tunnare och det gjorde att vi bestämde oss för att han inte skulle behöva lida mer. Om det vore att han inte fått i sig tillräckligt med mat så skulle han ha kryat på sig vid det här laget, men han blev som sagt bara svagare.

gardsbackene3

Fame funderar över vad som har intagit hennes bädd…

Nu var det rent egoistiskt av oss att fortsätta hålla honom vid liv. Vi måste inse att han inte skulle återvända till livet och trots att det är det svåraste beslut man tar som djurägare, så måste man kunna ta det beslutet. Ett djur ska aldrig behöva lida!!!

Elton betar nu vidare på grönare ängar och jag är tacksam över att jag fick träffa honom och lära känna honom lite grann.

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 17–20. Vill du läsa mer av dem och våra andra gästbloggare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.


Vill du också läsa?