Välj område

Trädgård

Det drar ihop sig till blomning

Grannlivhabaneroknopp2Vårt lilla habanero-expriment här på redaktionen går snart in i en ny spännande fas. Efter planteringen av frön i början av februari, omskolning och omsorg, har nu de första knopparna dykt upp!

Äntligen! Efter månader av omvårdnad och lagom med ljus och näring börjar det se ut som om vi kommer att få frukt. Till en början märktes enorm skillnad mellan de plantor som fick stå kvar under odlingsbelysningen och de som blev placerade i fönstret. Nu har det börjat att jämna ut sig, men det går inte att ta miste i kraftigheten i bladen och stammen, vilken av de två som fått mest hjälp.

Det syns nu också på knoppsättningen. Den planta av de tre som stått närmast fönsterrutan är den som satt knoppar först. Där kan man skönja tre knoppar så här långt, med fler på gång. Plantan under växtbelysningen har elva!

Grannlivhabaneroknopp1Nu krävs vattning ofta. De i fönstret torkar ut snabbare, så det ska bli intressant om det påverkar dem positivt eller negativt i längden. I varje vattning får de flytande näring.

Fakta Habanero

Habanero är, tillsammans med Scotch Bonnet, den mest odlade varianten av arten havannapeppar (Capsicum chinense). Habanero kallar man ofta de klockformade frukterna. Frukterna varierar i storlekar mellan 2,5 och 5 cm i diameter och färg från vit, grön (omogen), gul och orange till röd. Red Savina, som är en variant av habanero, räknades tidigare som den starkaste chilifrukten i världen. Den verksamma substansen som ger habanero deras heta smak är capsaicin, ett fettlösligt kolväte. Styrkan hos habanero och andra chilifrukter mäts med Scoville-grader (eng: Scoville units), där 16 000 000 motsvarar rent capsaicin. Olika habanerosorter innehåller olika mängder capsaicin (de ligger mellan 100 000 och 577 000 på Scovilleskalan), detta kan också påverkas av växtplatsens miljö- och klimatförhållanden.

Vill du läsa förra inlägget om odlingen, klicka här!


Vill du också läsa?