Champis håller ordning på lammen

gardsbackencl9

Hej på er, Gårdsbacken här… Det var ett tag sedan sist. Vi är glada att vi återigen får vara en del av Grannlivsbloggen och skriva några inlägg om läget på Gårdsbacken så här på våren…

För tillfället är det lamningen som är mest aktuellt på vår gård. Det är en alltid lika spännande tid, det är mycket som ska klaffa innan tackan i slutändan står där med sina nyfödda lamm och förhoppningsvis tar väl hand om dem.

gardsbackencl4
En tacka med trillingar.

Så här långt får vi vara nöjda och glada. Vi har ett snitt på två lamm per tacka och alla födslar har gått bra. Vi fick dock hjälpa en tacka som lammade idag, då det var endast en klöv och ett ben som först visade sig. Men med varlig hand och lite pyssel så lyckades vi få tag på det andra benet också och med lite draghjälp under tackans krystningar så lyckades vi hjälpa henna att få ut lamm nummer ett. Hon hann inte slicka det torrt förrän tvåan också var född.

gardsbackencl3
Detta är Bolton, efter Booposh.

Det är så rogivande att stå där i fårstallet, i ljudet av idisslande tackor och små, nyfödda lamms bräkande och titta på allt som försiggår i djurens liv på vår gård. Men vänta nu… Det är någonting som stör friden… Och denna någonting är en liten ”ettochetthalvtkilotung” kanin som lever loppan i fårhuset.

gardsbackencl7
”Det är jag, Champis, som bestämmer i Gårdsbackens fårstall.”
gardsbackencl10
Champis sitter utanför öppningen och vaktar…

Kaninen är Champis och han har fullt upp med att lära lammen vad som gäller i hans fårhus. Här gör man inte som man vill. Vi har gjort en öppning till fårboxarna så att lammen ska kunna gå ut på golvet om de vill och det vill de oftast. Där kan vi ge dem hö och kraftfoder och där kan de äta i fred utan tackorna som konkurrerar om maten.

gardsbackencl6

Nu är Champis inte lika glad som lammen över detta så han tycker att det blir lite väl mycket spring, där han annars, går och gör, som han vill. Lammens spring irriterar honom och han jobbar hårt med att valla in lammen till tackorna igen.

Till en början har inte lammen speciellt mycket respekt för denne lille, beige, skuttande kanin, men ganska snart så inser de att han inte är att leka med och att de minsann måste göra som han säger.

gardsbackencl2
Ett av bagglammen sätter sig upp emot Champis, det bör han inte göra.

Champis får nästan alltid som han vill och det slutar med att han nöjd och belåten skuttar tillbaka in till hönshuset efter att ordningen är återställd i fårstallet. Lammen är motade tillbaka in till tackorna och det är återigen lugnt och stilla…

gardsbackencl1

Nu är dock lammen nyfikna små varelser och de kommer att försöka igen, de kommer att utmana Champis gång på gång. Förhoppningsvis så kommer Champis att mjukna och tillåta de söta små lammen att röra sig fritt i fårstallet tillsammans med honom, han är ju egentligen en snäll liten kanin…

Vi bjuder på ett litet filmklipp, där ni får se Champis och hur han jobbar. Mest nöjd är han när han har lyckats ställa alla tackorna med lammen i ett hörn…

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 17–20. Vill du läsa mer av dem och våra andra gästbloggare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.