Välj område

Häst

Småttingar på gång i stallet?

folpagangJust nu går många hästägare i väntans tider med ett dräktigt sto i stallet. Vad ska man tänka på när det gäller foder och fölning? Granngårdens foderexpert PG Åhäll ger några goda råd.

Behöver man fodra upp i slutet, ska man ändra på något inför fölningen?
– Fostret växer mycket de sista 2 månaderna, så fodergivan behöver ökas med 1–2 kg per dag under den tiden. Då fostret tar allt större plats ökar behovet av kvalitetsprotein och mineral de sista månaderna, och man gör därför ökningen av kraftfodergivan. En riktlinje kan vara att öka kraftfodret med 1 kg per dag vid 9 månaden och ytterligare 1 kg per dag den sista månaden.

granngardenavelFinns det foder som är särskilt framtagna för ston och vad är viktigt att de får i sig?
– Det är behovet av protein av bra kvalitet och mineraler som stona behöver. Då passar de flesta avelskraftfoder exempelvis Granngårdens AVEL Pellets eller AVEL Müsli. Granngårdens nya PROTEIN Koncentrat passar lite bättre om du har en stor andel grovfoder eftersom det har högre innehåll av protein och mineraler.

När det gäller mineraler pratar man ibland om att äta folsyra när det gäller människor, finns motsvarigheten hos hästar?
– Köper man ett välbalanserat avelsfoder så ingår folinsyra i det, vilket du kan kolla i produkternas analysgarantier på säcken. Står det inte på säcken brukar man kunna hitta det på tillverkarens hemsida.

Ställer man om foderstaten när fölet sedan har kommit?
– Om det är mer än en månad kvar till betessläppningen vid fölningen bör man oftast öka kraftfodret med ytterligare 1 kg. Det gör man för att behovet ökar via digivningen och för att motverka att stoet tappar i hull, vilket kan göra det svårare för henne att bli dräktig igen.

Hur fodrar man en fölunge?
– Föl som föds nu i mars–april klarar oftast sig bra på modersmjölken. Men det kan vara bra att låta fölet äta lite av kraftfodret jämte modern för att de skall få igång magar och vänjas vid torrfoder. Det blir oftast bäst med samma kraftfoder som modern har.


Vill du också läsa?