Idén som fick byn Harads att lyfta

Granngarden_Grannliv_114_Harads
Populäraste trädkojan bland barnen är tefatet som man kommer upp till via en en trappstege som fälls ut automatiskt från en lucka i botten.

Att en idé kan väcka liv i landsbygden är Treehotel i Harads ett vackert exempel på. Grundarna Britta och Kent skulle aldrig lämna byn. Istället har världen fått komma till dem.

Solen gnistrar i isen på Lule älv och utsikten är vidunderlig. Men lika förunderligt vacker som utsikten är, lika märklig är scenen som utspelas ovanför våra huvuden. Högt upp i trätopparna hänger kojor, eller ja, hus. Som rymdskepp som har slagit sig ner i träden, hänger de hotellrum som har förändrat livet för invånarna i byn. Vi befinner oss på Treehotel i Harads. Vid starten 2010, en galen och rolig idé, idag ett världsberömt koncept som turister vallfärdar till från hela världen.
– Vi har haft BBC och CNN här som har gjort reportage. Kronprinsessan och Daniel var här för ett år sedan och även en av världens främsta matrecensenter. I våras gjordes ett internationellt matlagningsprogram här där vi gjorde ”Janssons temptation” (Janssons frestelse reds anm), skrattar Kent Lindvall.

Granngarden_Grannliv_114_Harads_2
Gästerna Linda Nilsson och Wilma Nilsson njuter på älven nedanför Harads. Till vänster rummet The Mirrorcube, helt gjord i spegelglad, som varit med i otaliga design- och resemagasin världen över.

Kent och Britta Jonsson-Lindvall är eldsjälarna som har skapat hotellet som idag sysselsätter sju personer och ger sysselsättning till många andra företag i närområdet. Treehotel är ett levande bevis på att en idé kan bära hur långt som helst, bara du har envishet och stor energi. I tider då glesbygden avfolkas är de en hoppets stjärna som går åt motsatt håll. Sedan tre år tillbaka lever de båda på hotellrörelsen.

Granngarden_Grannliv_114_Harads_9
Kent och Britta Jonsson-Lindvall.

Men vi börjar från början. Kent föddes i byn Harads, 40 minuter med bil nordväst om Boden. På femtio- och sextiotalen då han växte upp bodde ungefär tretusen i byn med omnejd. På den tiden levde de flesta av skogsbruket med avverkning och flottning av timmer. Idag är man sexhundra invånare och skogen sköts med maskiner och lastbilstransporter.

På andra sidan älven ligger byn Bodträskfors. Där bodde Britta med sin släkt. Mitt i älven mellan de två byarna finns en ö och en badstrand. Där träffades de båda tonåringarna för första gången.
– Men det var inte förrän jag var tjugo och som kompis till hennes kusin dök upp och gästspelade som tomte i hennes familj en julafton, som vi fann varandra, berättar Kent.

Granngarden_Grannliv_114_Harads_3

Kärleken har varat sedan dess. Britta utbildade sig till sjuksköterska och tog jobb inom vården, Kent blev studievägledare på en skola. Hela tiden hade de projekt vid sidan om. Kent startade efter ett tag fiskeföretaget Fishing North som arrangerar fiskeresor över hela världen.

Brittas föräldrar var ICA-handlare och startade Sveriges första snabbköp i byn. Företagsamheten har fortsatt i familjen med Britta som har drivit en uppsjö av projekt. Ett av de första gjorde hon som anställd inom vården.
– Boden hade ett utbyte med en vänort på Kola-halvön i Ryssland som hette Apatity och jag kläckte idén att starta ett hospice där. I ett annat projekt som vi kallade för ”social gerilla” fick vi problemungdomar att hjälpa gamlingar med skottning och matlagning.

Många av projekten blev möjliga genom att de startade en ekonomisk förening i byn som hette Bykraft.
– Fördelen med det är att du har mycket lättare att söka EU-bidrag som förening än som privatperson. Med hjälp av Bykraft sökte vi exempelvis pengar till att renovera det ålderdomshem som har stått utblåst i många år till att bli Brittas Pensionat, det som är fröet till Treehotel. Vi startade också den ungdomsgård som fortfarande lever idag.

Hennes erfarenhet är att ideella projekt inte överlever tiden eftersom det är svårt att bibehålla entusiasmen. Under åren har det blivit många företag för Britta. Ett tag drev hon både pensionatet och begravningsbyrån på orten.

Granngarden_Grannliv_114_Harads_4

Fröet till Treehotell var Jonas Selberg Augustséns film Träd-älskaren från 2008. I dokumentärfilmen återvänder Jonas till hembyn Harads tillsammans med två kompisar för att under en sommar bygga ett trädhus nere vid floden. Man får följa bygget varvat med filosofiska inlägg från religionsforskare, trendanalytiker och biologer som resonerar kring trädets centrala betydelse för oss människor. I samband med uppmärksamheten kring filmen, som fick priser på filmfestivaler i Europa, började plötsligt folk höra av sig och vilja bo i trädstugan.
– Vi drev redan Brittas pensionat i byn och Jonas frågade om vi kunde hyra ut stugan, men det var krångligt att köra mat åtta kilometer bort. Idén föddes till att skapa fler åretruntkojor med bekvämligheter som värme och toalett, berättar Britta.

Kent hade under många år arrangerat fiskeresor världen över. Några av hans återkommande gäster, numera vänner, var arkitekterna Thomas Sandell, bröderna Mårten och Gustav Cyrén och Bertil Harström. På en fiskeresa 2009 till Kolahalvön hade Kent förberett sig väl och presenterade idén med unikt designade träkojor. Vännerna tände till direkt.

Granngarden_Grannliv_114_Harads_5
Brittas Pensionat som hänger ihop med Treehotel rymmer reception, matsal och rum för vanligt boende.

Varje stuga har ett eget namn med form och inredning ritad av samma arkitekt. Förutom Sandell, Cyrén-bröderna och Harström har Bolle Tham, Martin Videgård och andra kända arkitekter bjudits in att medverka i projektet. Idag står arkitektkontor på kö från hela världen för att få bidra med nya stugor till hotellet.

Hittills har det blivit sex stugor där Trollsländan är störst med sina 52 kvadratmeter och 22 ton. Beräkningar gjorda av Luleå Tekniska Universitet har visat att en tall i Harads klimat klarar en belastning på 30 ton rakt uppifrån. Kojan är fäst med järnringar runt stammen som går att expandera i takt med att trädet växer.
– Eftersom trädet är koniskt glider ringen inte ned och tillväxten sker inuti trädet. Därför åker heller stugan inte högre och högre upp för varje år, vilket många tror, förklarar Kent.

Att befinna sig tio meter upp i luften är speciellt. Särskilt när det blåser. Då svajar man sakta och rofyllt med i skogsrytmen. Det är lekfullt och kittlande på samma gång. Kanske avspeglar det stora intresset att Treehotel är svaret på en dröm som många av oss inte ens visste att vi hade? Året runt har man gäster som bor i något av trähusen, eller på Brittas pensionat där man är välkommen med hund.
– Vi kan fortfarande stanna upp och förvånas över att folk reser från hela världen med målet att komma till Harads, skrattar Britta!

Ett tag drev Britta både vandrarhem och begravningsbyrå i byn, något som snart i folkmun kom att kallas Brittas death and breakfast. Kent arrangerar fiskeresor över hela världen och njuter av vinterns fiske. Numer har familjen inga  hundar men han tävlade i många år i nordiskt hundspann med vorsteh.
Ett tag drev Britta både vandrarhem och begravningsbyrå i byn, något som snart i folkmun kom att kallas Brittas death and breakfast. Kent arrangerar fiskeresor över hela världen och njuter av vinterns fiske. Numer har familjen inga hundar men han tävlade i många år i nordiskt hundspann med vorsteh.

Parets tips för att lyckas med sin företagsidé är att tänka stort och att ta hjälp.
– Problemet med landsbygden är kundunderlaget, därför måste du hitta något som attraherar folk utanför närområdet. Gräv där du står, det måste vara äkta. Tag hjälp av folk i din närhet. Kontakta din kommun och länsstyrelse på ett tidigt stadium! tipsar Kent.

Det märks hur mycket de brinner för bygden.
– Jag älskar att vara nära naturen och den friheten det innebär att ha sin egen verksamhet på en liten ort. För mig spelar det ingen roll var jag bor eftersom jag arbetar globalt. Jag älskar skidåkning, hundar, livstilen, lugnet och friheten.

Britta har aldrig haft en tanke på att flytta därifrån.
– När folk som kommer från storstan frågar det blir jag nästan provocerad: ingen skulle fråga någon från stan varför de inte flyttar därifrån. Jo, jag förstår att man syftar på att det inte finns några jobb, men även om man har jobb så kan den frågan komma upp! Vi måste som förklara oss hela tiden. Jag skulle inte kunna bo i en lägenhet. Om du har växt upp i ett hus på landet tror jag att det är svårt. Man vill ha det som man är van vid. Om jag åker in till Boden eller Luleå för att handla, då orkar jag bara med två timmar, sedan vill jag hem igen! Då tycker jag ändå om människor och tycker det är roligt med storstadsliv. Men det går bara inte.

Granngarden_Grannliv_114_Harads_8Hundar är välkomna

På Brittas Pensionat som hänger ihop med Treehotel är hundar välkomna. Linda Nilsson arbetar i Granngårdens butik i Boden. Vid sidan om jobbet tränar hon lydnad och sök tre dagar i veckan tillsammans med sina två flatcoated retrievers Singla och Mille. Vilma Nilsson jobbar på Granngården i Luleå och har växt upp på bondgård med fårskötsel. Hennes hund Kendra, en belgisk vallhund, har fått stanna hemma idag.

 

Brittas och Kents tips för att lyckas med din företagsidé:

• Din idé måste kännas äkta!
• Ta tidigt hjälp av lokala myndigheter.
• Sök kunderna utanför din bygd.
• Du måste älska din idé.