Välj område

Hus & hem

Recept på goda grytor

Tack till alla bloggläsare som bidrog med sina bästa grytrecept. Här presenterar vi ett vinnande urval av mustiga och härliga grytor på lamm, högrev, grönsaker och bönor. Smaklig måltid.

GG_blogg_Recept_114_2

BBQ-långkok

(6 personer)
1 kg     högrev
3 dl     BBQ-sås
1     stor pressad vitlök
4–5     gula lökar
tabasco efter smak

Lägg köttet i en lagom stor gryta. Blanda BBQ-sås, pressad vitlök och tabasco. Häll i grytan och vänd köttet så det täcks med sås runt om. Skala lökarna och lägg i dem hela runt köttet. Lägg på ett lock, ställ in längst ned i ugnen på 110 grader i 9 timmar. Servera köttet i pita- eller tortillabröd med sallad och en yoghurtdressing.

Högrevsgryta

(6 personer)
800 g     högrev
½ flaska     rött vin
1     gul lök i bitar
1     morot i bitar
½     vitlök, delad
2     tomater i bitar
3     lagerblad
4     kvistar rosmarin
5     vitpepparkorn
1 msk     maizena
10 små     steklökar
100 g     kantareller
salt, råsocker och persilja

Koka upp vinet utan lock, reducera till hälften. Putsa köttet rent från hinnor, skär i bitar 3×3 cm. Bryn köttet runt om i olja, salta och lägg ner i vingrytan. Bryn hackad lök, morötter i bitar och vitlöksklyftor, tillsätt i grytan tillsammans med rosmarin, tomater och peppar. Låt koka i cirka 40 min. Ta upp köttet, sila såsen och red med maizena. Lägg i köttet, smaka av med salt och råsocker. Halvera steklök och bryn i smör, stek kantareller tills vätskan kokats bort. Toppa grytan med lök, kantareller och persilja. Serveras med potatis, broccoli eller gröna bönor.

GG_blogg_Recept_114

Lammgryta med sting

(4 personer)
Cirka 500 g lammkött
1     gul lök
2–3     vitlöksklyftor
1     buljongtärning
1 dl     vatten
1     röd eller grön chili
1 burk     vita eller röda bönor
1 burk     krossade tomater
salt, peppar och kryddgrönt efter smak

Hacka löken grovt och riv vitlöksklyftorna, fräs i ett par matskedar olja i grytan. Skär köttet i ca 3×3 cm bitar, bryn runt om. Hacka chilin (ta gärna bort kärnorna) och strö över tillsammans med buljongtärning, vatten och tomatkross. Låt puttra tills köttet känns mört, tillsätt bönorna och låt puttra ytterligare 5 min. Strö över kryddgrönt och servera med potatis, ris eller quinoa.

Grekisk böngryta

(8–10 personer)
2     gula lökar
2     vitlöksklyftor
5     morötter
1 bunt     selleri
4 burkar    stora vita bönor
3 burkar    passerad tomat
4–5     lagerblad
1 bunt     färsk persilja, hackad
1 dl     olivolja
salt, peppar, lite malen kanel

Hacka löken och pressa vitlöken, fräs i lite olivolja. Skala och skiva morötter tunt. Skiva sellerin tunt, ha med bladen också. Tillsätt grönsakerna och övriga ingredienser. Koka upp och låt småputtra i någon timme. Skölj bönorna och tillsätt på slutet. Rör om lite då och då. Servera med tzatziki och bröd.


Vill du också läsa?