Vårprojektet – från frö till habanero

Granngarden-habanero3På redaktionen kom habanerofröna upp igår efter ett dygns vattenbad, plantering i såjord och fem dagar med värmematta, växtbelysning och drivhus.

Fröna togs från en habanero köpt i mataffären, så det är inte säkert att resultatet blir så lysande. Men som experiment är det roligt. Till odlingen så här långt har jag använt vanlig såjord, växtbelysning, värmeplatta och drivhus.

Granngarden-habanero2

För skojs skull petade jag även ner lite ruccola-frön som förstås tog fart direkt.

Vem hade kunnat ana att grobarheten på de gamla fröna skulle vara så god? Dags för gallring. Genom att använda sax slipper man skada de plantor man vill ha kvar.

Granngarden-habanero6 Granngarden-habanero5

Här går det undan. Plantorna växer så att det knakar och man blir riktigt lycklig när man kommer till jobbet och möts av det här:

Granngarden-habanero9Vi har samtidigt gjort ett annat expriment på redaktionen. Potatisen till vänster har legat i en halvmörk plastpåse och potatisen till höger har legat under växtbelysning. Som syns blir det ingen skillnad på groddutvecklingen. Det enda man märker är att den potatis som legat i påsen är lite mer mjuk och uttorkad medan den som legat under lock i fuktig miljö fortfarande är hård och spänd i skinnet.

Granngarden-habanero10 Granngarden-habanero7Det börjar dra ihop sig till omskolning… Redaktionen lovar att återkomma med uppdateringar efterhand.