Välj område

Hus & hem Paula W Lundberg

Dags för adventsfika i Gårdsbacken

gardsbackenj11

Kryddorna i pepparkakor doftar ljuvligt… Kanel, nejlikor, ingefära och bikarbonat.

Just nu önskar jag att ni kunde känna doft genom dataskärmen, för då skulle ni kunna känna den ljuvliga doften av nygräddade pepparkakor och saffransbullar…

gardsbackenj12

Mammas pepparkaksrecept…

Sakta men säkert börjar julkänslorna komma smygande och förutom att det gräddas pepparkakor så pyntas huset med alla möjliga varianter av julpynt. I år firar hela stora familjen julafton hemma hos oss på Gårdsbacken, då vill vi göra lite extra julfint. Så vi är i full gång med att förbereda gården inför julfirandet. Att baka pepparkakor och saffransbullar hör till förberedelserna…

gardsbackenj4

Pepparkaksdegen ska stå över natten…

Jag använder mig av mammas recept på pepparkaksdeg som man enkelt rör ihop dagen innan man ska baka. Det här pepparkaksreceptet har följt mig ända från när jag var en liten tös, som tillsammans med mina tre bröder kavlade pepparkakor så det stod härliga till hemma i mamma och pappas kök.

gardsbackenj3

Degen är lätt att kavla ut.

Det är lite speciellt med att baka pepparkakor, man blir som aldrig färdig, degen tar som aldrig slut. För när man har kavlat ut och stansat kakor med formarna så blir det alltid lite spill, så kavlar man ut spillet och stansar ut nya kakor och får nytt spill… Och så vidare!!! En god vän hade dock en bra lösning på problemet, han sa: “ät upp spillet.”

gardsbackenj2

Jag tycker det är mycket charmigare med hemmagjorda pepparkakor där formen av kakorna varierar lika mycket som det finns kakor, Ingen är den andre lik, precis som det ska vara…

gardsbackenj1

Hembakta pepparkakor i formen av gummor, gubbar, grisar och bockar…

Jag stöpte även en saffransbulldeg på en liter. Jag gjorde inte de traditionella lussekatterna utan kavlade ut degen efter jäsning och bredde en mandelmasseröra på den utkavlade degen, rullade ihop och skar rullen i jämnstora bitar, penslade ägg och strödde pärlsocker på toppen…

gardsbackenj9

Mandelmassa och smör vispas till en slät röra…

 

gardsbackenj8

Här har jag kavlat ut degen och brett på mandelmasseröran…

gardsbackenj7

Efter det att jag rullat ihop degen skär jag jämnstora bitar och lägger dem på en plåt med bakplåtspapper.

Jag tycker om att ha pepparkakor, saffransbullar och glögg att bjuda på när det kommer folk till vår gård den här tiden på året. Det är så trevligt att sitta och småsurra tillsammans, tända några ljus och uppfyllas av glöggdoften och hembakt fika…

gardsbackenj6

Godaste saffransbullarna…

gardsbackenj5

Saffransbullar är bra att fynda i frysen under juletid…

Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År till Er alla från oss på Gårdsbacken!

Paula och Dan på Gårdsbacken är en av Grannlivs populära gästbloggare. Under vecka 47–51 kan ni varje vecka läsa om vad som händer på deras gård. Vill du läsa mer av dem och våra andra gästbloggare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.


Vill du också läsa?