Välj område

Hus & hem

Recept: läsarnas egna höstsoppor

GG-hostsoppa-recept2När löven faller av träden och du har krattat tills det biter i kinderna, vad passar bättre än en härlig höstsoppa till lunch? Här kommer tre favoriter från våra läsare.

Blomkålssoppa

1 blomkålshuvud
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 l mjölk eller vatten
1 buljongtärning eller fond (kyckling eller grönsaks)
2 dl grädde
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
hackad persilja
ev 1 msk citronsaft
1 dl rostade pumpafrön

Skala och hacka lök och vitlök, fräs i en stor kastrull i olivolja eller smör. Skölj, rensa och skär blomkålen i buketter. Fräs dem tillsammans med löken en stund. Tillsätt mjölk/vatten och buljongen, koka ca 10–12 min tills blomkålen är mjuk. Häll i grädden och koka upp. Mixa med stavmixer eller i matberedare till helt slät soppa eller lämna lite grövre bitar om du föredrar det. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Strö över persiljan och rosta pumpafröna i en torr stekpanna och servera i en skål bredvid att strö över soppan. /Monica i Öjebyn


Thaisoppa med rostat bröd och chilismör

4 personer

400 gram mjölig potatis
2 purjolökar
1 msk olja/smör
1 tsk färsk riven ingefära
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
50 gram risnudlar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Rivet skal och saft av 1/2 lime
½–1 tsk sambal oelek
salt
grovhackad gräslök

Chilismör

25 g smör
1/2 tsk citronsaft
1 tsk farinsocker
1/2 tsk sambal

Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjon i olja eller smör i en kastrull. Tillsätt potatis, ingefäran, vatten och buljong. Låt soppan koka i 20 minuter. Koka nudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Vispa eller mixa sönder grönsakerna. Häll i grädden och smaksätt soppan med limeskal och saft. Låt soppan koka upp och smaksätt med salt och sambal. Strö över lite gräslök. / Gunilla i Saltsjö-Boo


Rökt kalkonsoppa

En klubba rökt kalkon eller fårfiol
2 gul lök
En morot
En bladselleristjälk
Ett par vitlöksklyftor
En palsternacka
En rotselleri
Örtsalt
Cayennepeppar
Finhackad persilja

Skär loss köttet. Koka benet och köttet tillsammans med en klyftad lök, en skivad morot och en skivad bladselleristjälk i någon timme så att resten av köttet faller av. Sila av buljongen. Skär köttet i mindre bitar. Bryn en grovhackad lök och några skivade vitlöksklyftor i lite smör. Lägg i en skivad morot och pasternacka och lite tärnad rotselleri. Lägg i köttet och krydda med örtsalt, pepparblandning och dofta på lite cayenne. Häll på buljongen, det går att förstärka med hönsbuljong. Koka tills grönsakerna är “al dente”. Blanda i rejält med finhackad persilja. Servera med bröd ost och varför inte lite rökt kalkon? Soppan ska vara ett matigt mellanting mellan gryta och soppa med en len rökig smak. / Anna i Ludvika


Vill du också läsa?