Ett paket med vaktlar

De första vakteläggen som vi försökte kläcka köpte vi på hönsbytardagen på Nätra hembygdsgård i somras. Av de 30 äggen blev det bara två vaktelkycklingar. Vi gjorde dock ett nytt försök och den här gången gick det betydligt bättre.
Den andra gången beställde vi ägg från internet. De 30 äggen kom i ett paket med posten. Alla ägg hade klarat resan utan att gå sönder. De fick först vila i ett dygn innan vi stoppade dem i vår äggkläckningsmaskin. Sedan var det bara att vänta ca 18 dagar på kläckning.



En lördagmorgon hörde vi pipande från äggkläckaren. Man kunde inte se exakt hur många som hade kläckts, men det var en myller av vaktelkycklingar. Man bör inte ta ut dem direkt utan vänta minst ett dygn innan man öppnar locket på äggkläckaren. Detta så att alla kycklingar hinner kläckas och bli torra. När vi äntligen kunde öppna så visade det sig att 19 stycken små gullefjun hade kläckts.

Vaktelkycklingar är så små och söta, som mikrovarianter på hönskycklingar. De växer dock väldigt snabbt. De blir fullvuxna redan efter sex veckor. De lever endast på marken och behöver inga sittpinnar. De trivs bäst om de får ha tillgång till gömställen t.ex under tallris.

Vi gav bort två ungtuppar förra helgen och fick då åtta nya vaktelägg som tack. Han som gav bort äggen tipsade om att man fick bättre kläckningsresultat om man lät en höna ruva vakteläggen. Som tur var hade vi en ”surhöna” som tog sig an uppgiften. Ska bli spännande att se resultatet.
Nu väntar vi bara på att vaktlarna ska börja lägga ägg, så vi får njuta av denna delikatess.

Det här var sista gästbloggsinlägget för den här gången av Johan och Markus på Nätra Prästbord Gård. Vill du läsa mer av dem framöver, klicka här, och besök deras hemsida natraprastbord.se.