Katterna på gården

Fornarina, Dahlia och Francis
Fornarina, Dahlia och Francis.

På gården har vi katter också. Kanske inte precis den sortens katter som man tänker sig på en bondgård. Vi har en Burma som heter Francis och två Sphynxar, Fornarina och hennes dotter Dahlia.

Vi har haft raskatter sedan 2001, då Markus fick ta hand om två burmakatter. Han blev så fäst vid dem så det slutade med att han behöll dem. Vi har haft ett antal kullar av Burmor. 2011 skaffade vi vår första Sphynx, Fornarina. Hon har haft en kull, där vi behöll en kattunge, Dahlia.

Francis
Francis.

Burman är pigg, glad och temperamentsfull. Det är en ras som älskar människor och vill ständigt vara i sin ägares närhet. Burman vill ha mycket värme och kroppskontakt, och om den inte sitter i ditt knä kommer den att sitta på din axel. Det här är ingen katt man lever parallellt med, utan har ett intimt förhållande med. Den gillar inte heller att vara ensam, men trivs bra ihop med andra djur.

Francis tar en tupplur
Francis tar en tupplur.

Burman är påhittig och har ett stort rörelsebehov. Den är ständigt på upptäcktsfärd, gärna högt över golvet. Burmakattens kännetecken är dess otroliga päls. Mycket kort, tätt-liggande, glänsande och silkesmjuk.

Fornarina
Fornarina.

Sphynxen är en väldigt självständig och modig kattras. De är inte lättskrämda och hälsar gärna på främmande människor och andra djur. En Sphynx är oftast väldigt social och tillgiven och den älskar att ligga i famnen, eller varför inte innanför tröjor och filtar där det är varmt och mysigt.

Dahlia
Dahlia.

Man känner lätt igen en Sphynx eftersom den saknar päls. Eftersom den är naken syns alla rynkor i huden väldigt tydligt, vilket gör att den ser skrynklig ut. Sphynxen är dock inte totalt hårlös, den täcks av ett tunt fjun över hela kroppen, och har även lite mer päls på vissa delar, speciellt i ansiktet. Den är varm och mjuk och känns ungefär som en persika i huden.

Fornarina med kattungar, den mörka är vår Dahlia
Fornarina med kattungar, den mörka är vår Dahlia.

 

Johan och Markus på Nätra Prästbord Gård gästbloggar på Grannliv vecka 39–42. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras hemsida natraprastbord.se.