Välj område

Hus & hem

Läsarnas egna svamprecept

Granngarden-svampreceptFör många är höstens högtid de långa promenaderna i skog och mark med svampkorgen på armen. Här hittar du några av våra läsares bästa recept, bland annat Olssons frestelse!

Olssons frestelse

6–8 portioner

4–6 stora potatisar
100 g kantareller
2 st gula lökar
(vitlök)

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk ströbröd
salt och peppar
(timjan)

smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör tillsammans med kantareller och eventuell vitlök. Skala potatisen och skär i skivor/stavar. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis därefter lök- och svampblandningen och resten av potatisen. Häll på grädde och mjölk, salt, peppar och eventuellt timjan. Strö över ströbröd, toppa med smörklickar. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Serveras med grön sallad. / Lotta Cohén

Fattigmanssvampbiffar

4 portioner

1 liter blandsvamp
3 stora potatisar
1 st lök
2 msk potatismjöl
1 msk salt
vitpeppar
smör

Skala och riv potatis och lök, tillsätt hackad svamp, potatismjöl, salt och vitpeppar. Stek biffarna i plättlagg, servera med potatis, sås och lingon. / Pirjo Veräjämäki

Svamprulle

6 portioner

Deg:
50 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 st äggulor
0,5 tsk bakpulver
3 st äggvitor

Fyllning:
2 st gula lökar
300 g trattkantareller eller
gärna blandsvamp
1,5 dl hackad persilja
2 dl riven västerbottensost
salt och nymald peppar
1,5 dl riven västerbottensost till gratinering

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme under omrörning i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen. Rör i gulorna, en i taget och blanda i bakpulvret. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Gör fyllningen under tiden. Hacka lök och svamp, fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt svampen, låt den steka med tills all vätska kokat in. Blanda i persilja, ost och smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på botten. Rulla ihop som en rulltårta, med skarven nedåt. (Hit går det bra att förbereda.) Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Strö över riven ost och gratinera i övre delen av ugnen tills rullen har fin färg, cirka 10 minuter. Servera varm eller ljummen, gärna med en sallad till. / Marianne Broberg

Varma mackor

4 portioner

8 skivor fullkornsbröd
500 g kassler
500 g trattkantareller
2 dl mellangrädde
3 msk vetemjöl
1/3 purjolök
4 bifftomater
rostad lök
400 g riven ost
smör
salt och peppar

Häll grädden i en kastrull, tillsätt hackade trattkantareller och purjolök. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Rör ut vetemjölet i lite vatten, tillsätt i stuvningen och låt tjockna. Lägg ut brödskivorna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred smör på mackorna, lägg på svampstuvningen, en skiva kassler och en skiva tomat. Toppa med rostad lök och riven ost. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills osten har fått fin färg. Servera med sallad. / Kitty Björk

Viltskav och svampröra

2–3 portioner

ca 250 g renskav
ca 250 g kantareller
1 st gul lök
ca 3 dl grädde
1 st svampbuljongtärning
salt och peppar

Stek renskav, hackad lök och kantareller. Häll på grädde och buljongtärning, koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Servera med friterad eller ugnsbakad potatis, körsbärstomater och en grön sallad. / Carina Jonsson


Vill du också läsa?