Brödbak i vår stenugn

Tjockkakern på hög
Tjockkakern på hög.

Markus mamma Elsas hembakade ”tjockkaker” har alltid varit en favorit för oss, som vi brukar bli bjudna på till jul.

När vi köpte gården ingick till vår glädje en bakugn, men den behövde renoveras. Det första vi gjorde efter att vi flyttat in var att täta alla rökkanaler i huset, inklusive den till bakugnen. Det skulle dock dröja ytterligare två år innan vi invigde bakugnen.

Välknådat
Välknådat.
Varje bulle blir en kaka
Varje bulle blir en kaka.

Helgen innan vår andra gårdsmarknad så kom Elsa och lärde oss att baka ”tjockkakern” i stenugn. Det tog ett tag innan man blev varm i kläderna, men ganska snart så flöt det på. Vi turades om att göra de olika momenten. I familjereceptet ingår framför allt vetemjöl, rågsikt, men även en del grahamsmjöl, mjölk, sirap, jäst och hjorthornssalt som hjälper till att få kakorna att jäsa upp.

Vi kavlar, kruskavlar, borstar bort mjöl och lägger på brödspaden...
Vi kavlar, kruskavlar, borstar bort mjöl och lägger på brödspaden…

SAMSUNG CSC

Vi sålde sedan kakorna på gårdsmarknaden helgen därpå och de gick åt som smör i solsken. Inget är så gott som hembakat bröd!

Skjuts in i ugnen...
Skjuts in i ugnen…

Ugnen eldar vi med asp och björk minst en timme innan det är dags att grädda bröden och sedan får man mata på med mer ved vartefter som då läggs utmed sidorna i ugnen för att man ska kunna grädda kakorna i mitten.

Den gräddade kakan borstas och delas på mitten...
Den gräddade kakan borstas och delas på mitten…

Nu i helgen gav vi oss på det igen och bakade helt på egen hand, eftersom det var så många som frågat efter brödet. Det känns väldigt tillfredsställande att baka sitt eget bröd på traditionellt vis.

SAMSUNG CSC

Johan och Markus på Nätra Prästbord Gård gästbloggar på Grannliv vecka 39–42. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras hemsida natraprastbord.se.