Vårt hönsgårdsbygge

SAMSUNG CSC

I vår ladugård fanns ett utrymme där de förra ägarna hade haft höns. Vi rev bort hela den gamla inredningen, satte upp nya sittpinnar och reden. Vi ville även ha en tillhörande hönsgård utanför, där hönsen kunde vistas utomhus på dagarna, säkra från rovdjur.

Sagt och gjort. Vi åkte till den lokala bygghandlaren och införskaffade allt vi behövde. Med hjälp av Johans erfarne pappa så fortskred bygget ganska snabbt.

Så här såg det ut innan bygget drog igång
Så här såg det ut innan bygget drog igång.

Vi ville bli klara innan vår första gårdsmarknad, där vi skulle visa upp våra höns för alla besökarna. Vi blev klara dagen innan!

Stommen uppe...
Stommen uppe…

Halva hönsgården fick tak, vilket gör att hönsen går ut nästan oavsett väderlek. Det som var mest tidskrävande var att näta in resterande tak, sidor och dörr. Det gick åt många meter nät. Vi valde 19×19 mm galvaniserat nät. Vi fick även köpa ett specialverktyg för att kunna skarva ihop näten med varandra.

Takreglar och dörr på plats
Takreglar och dörr på plats.

Allra jobbigast var det sista momentet, att gräva ner nätets nedre kant i backen! Det var väldigt mycket sten i backen, vi fick använda spett och spade. Ett riktigt slitgöra! Detta gjorde vi för att skydda hönsen från att rovdjur skulle gräva sig in i hönsgården. Nu syns dock ingenting av vårt hårda arbete längre, med det känns bra att veta att det är gjort.

Takat, nätat och klart!
Takat, nätat och klart!

Hönsen trivs verkligen i sin hönsgård! De står alltid startklara på morgnarna och vill bli utsläppta. Vi släpper även ut dem utanför hönsgården, men då har vi dem alltid under uppsikt.

Johan och Markus på Nätra Prästbord Gård gästbloggar på Grannliv vecka 39–42. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras hemsida natraprastbord.se.