Välj område

Häst

Spanska ridskolan i Globen

Granngarden-spanska-ridskolan2I helgen var det fest för dressyrintresserade när Spanska Ridskolan från Wien gästade Globen i Stockholm. Många var på plats för att hänföras av ridkonsten. Grannliv var på plats.

Det var en blandad publik som slog sig ner för att få en galant uppvisning i samspelet mellan häst och människa i fredags kväll. Allt från ridtjejer som knappt börjat skolan till uppklädda män och äldre damer. Om man inte låter sig bländas av hästarnas skönhet är det en upplevelse bara att se den förföriskt vackra hästbaletten.

Det som fascinerar är framför allt hur hästarna följer sina ryttare med minimala hjälper. Ännu mer imponerande blir det att se hästarna jobbas från marken. Hur får man exempelvis till ett galoppombyte när man tömkör? Den drygt två timmar långa föreställningen ackompangerades av klassisk musik av framför allt Johann Strauss II.


Ovan ett klipp från deras uppträdande på Wembley i London 2011.

Spanska Ridskolan i Wien är den mest välkända ridskolan i världen dit folk vallfärdar för att se en uppvisning med de vita Lipizzanerhästarna i det kejserliga palatset Hofburg. I höst gör ridskolan en kortare turné och Stockholm var en av de städer som förärades med ett besök.

Skolan är den enda ridinstitution i världen där man sedan 400 år har vårdat den klassiska ridkonsten. Ridskolan har fått sitt namn efter de berömda vita Lipizzanerhästarna som använts ända sedan grundandet. Dagens hästar är ättlingar till de berömda spanska hästar som importerades till det stuteri som den österrikiske ärkehertigen Karl II grundade i den lilla byn Lipizza i nuvarande Slovenien på 1500-talet. Stuteriet avlade fram Lipizzanerhästar som användes vid det österrikiska hovet och ridskolan. Lipizzanerhästar föds svarta men blir efter ca 8 år nästan helt vita.

Spanska Ridskolan har besökt Sverige ett fåtal gånger. Senast gången var 1999 då de gästade Lund, dessförinnan Stockholm 1998 och 1992 och Göteborg 1986 och 1974.


Vill du också läsa?