Ett annorlunda djur på gården

Igelkotten Cocos
Igelkotten Cocos

Det började med att Johan tittade på ett program på tv om udda husdjur. Det handlade bland annat om kapybara, skunk, iller och afrikansk pygméigelkott. Han fastnade just för igelkotten: ”kan man verkligen ha en igelkott som husdjur”?

Några månader senare såg vi en annons på nätet, där de sålde en afrikansk pygméigelkott, och dessutom i Umeå som bara ligger 11 mil norrut.

Vi åkte upp och hälsade på familjen som sålde igelkotten, de hade en massa olika djur. De berättade att hon hade haft flera kullar men nu var ”pensionerad” och vi kunde få köpa henne till ett lägre pris. Vi slog till och tog hem henne. Igelkotten Cocos. Väl hemma igen så åkte vi direkt och köpte en stor bur, matskålar, kutterspån och halm etc.

Vi lyckades inte hitta något passande motionshjul, så till sist beställde Johan ett specialanpassat hjul för igelkottar från USA. Hjulet som hon använde varje natt plus dietfodret vi hade köpt gjorde att hon snart blev slank och fin, hon var lite överviktig när vi fick henne.

Cocos är en albinovariant av afrikansk pygméigelkott
Cocos är en albinovariant av afrikansk pygméigelkott.

Hon blev verkligen medelpunkten varje gång vi fick gäster, helst barnen var väldigt fascinerade av den lilla varelsen.

Cocos008

Namnet ”Cocos” fick hon helt enkelt för att hon liknade en kokosboll när hon rullade ihop sig.

Cocos var föga imponerad av sina nya rumskompisar
Cocos var föga imponerad av sina nya rumskompisar

Du som funderar på att skaffa en igelkott bör tänka på några saker. Igelkotten behöver ha det varmt, det ska aldrig bli kallare än +18°C, då kan den gå dvala vilket kan leda till att den inte överlever.

Man måste även vara försiktig var man släpper ut den för den är expert på att krypa in i små öppningar, ventilöppningar vid golvet etc. Det rekommenderas exempelvis inte att släppa ut den i ett badrum…

Igelkotten sover oftast på dagen och är aktiv på kvällen och natten.

Johan och Markus på Nätra Prästbord Gård gästbloggar på Grannliv vecka 39–42. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras hemsida natraprastbord.se.