Lars och Katharina startade musteri!

granngarden_alskade_applen_1

Gott, nyttigt och helt naturligt. Nu är det hög tid att musta sina äpplen. På Äppelfabriken på Färingsö är det full fart i det lilla musteriet. I väntan på musten njuter besökarna av närodlat och hembakat på kaféet.

Hösten är här och doften av äpplen sprider sig i trädgårdar och villa-kvarter. Sällan smakar ett äpple så gott som när man plockar det direkt från trädet. Och en äppelkaka på egna äpplen slår det mesta. Men vad gör man med alla de äpplen som blir över? De som till slut faller till marken och går till spillo? Allt fler har upptäckt tjusningen i att göra egen must.

Äppelfabriken på Färingsö utanför Stockholm ser man ett stadigt ökat intresse och musteriet är fullbokat mer än en vecka framåt under säsongen.
– De svenska äpplena tillhör de godaste i världen. Tack vare vårt klimat mognar de långsamt och utvecklar därmed en fantastisk aromrikedom. Ändå slängs det mängder av äpplen varje år vilket är ett enormt slöseri. Därför är det extra roligt att intresset för att musta ökar för varje år som går, säger Katharina Ångström Isacsson på Äppelfabriken.

Historien om Äppelfabriken tog sin början i just ett äppelträd. Det var där Katharina träffade sin man Lars första gången. En trädgårdsmästarkompis hade bett henne om hjälp att beskära träd i en trädgård långt ut på Färingsö. Trädgården tillhörde Lars. Två år senare var de gifta.
– En dag insåg vi att vi tillbringade omkring 40 timmar i månaden med att resa till och från våra arbeten. Istället för att vara på den här fantastiska platsen. I samma veva började jag fundera på ett sätt att ta tillvara all frukt och alla bär som slängs varje år. Så kläcktes idén till Äppelfabriken.

granngarden_alskade_applen_2
Var inte rädd för att blanda olika äppelsorter. Faktum är att den bästa musten är just en mix av olika sorters äpplen.

Både Katharina och Lars slutade på sina respektive arbeten 2006, och 2007 startade de sin lilla butik hemma på gården. Samma år sålde Katharina hemlagad sylt, marmelad och gelé på Drottningholms julmarknad. Sedan dess har det rullat på. När kunderna började fråga efter möjlighet att fika satte Katharina och Lars upp ett bord i butiken och i takt med att allt fler hittade hit bestämde de sig för att bygga ett kafé. Valet föll på en timmerstuga byggd enligt gammal modell. Här kan besökarna njuta av hemlagat, hembakat, närodlat och ekologiskt. Här serveras också den hembryggda färskölen, delvis smaksatt med egen humle och honung från gårdens bikupor. Frukt och bär som används till bakverk, marmelader och andra produkter kommer från egna odlingar eller gårdar intill.

Som namnet antyder är äpplen det centrala och faktum är att de första registrerade äppel-odlingarna i Sverige låg just på Färingsö, i området kring Lars och Katharinas gård.
– Redan för 370 år sedan odlades det äpplen på den här platsen. Jag gissar att man redan då tog tillvara all frukt och kanske gjorde egen must precis som vi gör idag.

granngarden_alskade_applen_3
Nanshon Eppley kom till Äppelfabriken för snart fem år sedan. Idag jobbar han i musteriet. När musten är klar tappas den på bag in box. Oöppnad förpackning håller i rumstemperatur i ett år, öppnad fyra veckor i kylskåp.

Vägen till Äppelfabriken slingrar sig mellan höstgula fält, lantgårdar och färgsprakande lövträd. En enkel liten skylt visar vägen och det är precis så Katharina och Lars vill att det ska vara. De har aldrig annonserat utan helt litat på att fler ska hitta hit tack vare andra besökare.
– Vi vill att våra besökare ska tycka att det är så trevligt, gott och bra här att de ska välja att komma tillbaka och berätta för sina vänner och bekanta om att vi finns. Men vi vill bevara det småskaliga för att kunna hålla hög kvalitet.

Att många hittar hit råder det ingen tvekan om. På kaféet är det full fart och utanför musteriet står en rad kunder med papperskassar, korgar och kartonger fulla av äpplen. Trots ett ihållande regn är stämningen munter. Kunderna har själva bokat sin tid i det webbaserade bokningsverktyget som är en förutsättning för att allt ska fungera.
– Vår ambition är att kunderna inte ska behöva vänta mer än 40 minuter på sin must. Vägen hit ut är liten och även om vi nu har skapat en parkering skulle det bli väldigt rörigt om alla kom hit samtidigt. Dessutom är det viktigt för oss att det är smidigt för våra kunder och att de vet ungefär hur lång tid det tar. Det ska vara enkelt att ta hand om sina äpplen.

De fem kollegorna i musteriet har fullt upp. Först vägs äpplena in och stäms av mot bokningssystemet. Minst femtio kilo, vilket motsvarar fyra pappersmatkassar, äpplen behövs för att det ska löna sig att musta. Men det spelar ingen roll om det är olika äppelsorter, blandningar ger faktiskt den bästa musten.

Besökarna tippar sedan själva sina äpplen på ett rullband som går in i musteriet. Här pressas äpplena fyra gånger, pastöriseras till 80 grader och tappas på bag in box.

Kartongerna kan sedan förvaras i rumstemperatur i ett år. Öppnad i kylskåp håller sig musten i minst fyra veckor.
– Vi öppnade musteriet i september 2010 och trots att vi inte har annonserat har det gått strålande sedan dess. Kunderna är väldigt nöjda med hållbarheten och den goda smaken, de kommer tillbaka och de blir hela tiden fler och fler. Det är roligt för oss men också väldigt roligt att allt fler väljer att ta tillvara på sina äpplen.

Äppelfantast med musteri

granngarden_alskade_applen_8Namn: Katharina Ångström Isacsson.
Gör: Trädgårdsmästare, certifierad fruktträdsbeskärare och äppelfabrikör.
Familj: Maken Lars, fyra barn.
Favoritäppelsorter: Arreskov, Ribston och Rubinola (av de ca 2000 sorter som finns i Norden).

Katharina är ordförande i Svenska Pomologiska Sällskapet. På deras hemsida svepom.com hittar du allt om äpplen och närmaste musteri där du kan lämna in dina äpplen.