Välj område

Trädgård Paula W Lundberg

Glädjen att odla egna grönsaker

gardsbackent19

Jag köper mina fröer på Granngården

Varje vår brukar jag försöka vara ute i god tid och besöker därmed Granngården för att inhandla årets fröer till trädgårdslandet…

…Varje år brukar jag tycka att fröpåsarna är dyra och blir lite tvärsnål när jag ska handla… Jag borde istället tänka på hur mycket jag får ut av dessa fröer, då är det inte så dyrt längre. Egentligen är det helt fantastiskt vilka mängder grönsaker dessa pyttesmå fröer förvandlas till under en sommar!!!

gardsbackent18

Mitt trädgårdsland precis när fröerna är satta… Jag måste säkra upp med grindar runtom för att inte hundarna ska förstöra landet…

Det är ganska mycket jobb med ett trädgårdsland under en sommar, om man ska sköta det ordentligt. Jag har många gånger funderat på om jag ska minska ner storleken och kanske inte sätta lika mycket fröer som jag brukar, men när jag planerar trädgårdslandet på våren så visar det sig alltid att det är svårt att minska ner…

gardsbackent9

Dillkronorna är stora, vackra och väldoftande…

Kryddväxter vill jag självklart odla, dill och persilja fungerar perfekt att frysa in och är bra att finna i frysen under vintern och använda i matlagning, dessutom älskar Danne att plocka persilja direkt från landet och äta den färsk…

gardsbackent15

Danne tycker mycket om att plocka och äta persilja direkt ur landet…

Kålrötter är också en självklarhet, till min mamma, som gärna använder dem i sin supergoda köttsoppa, hon skulle nog bli ledsen om jag inte levererade kålrötter till henne. Kålrötter är dessutom goda att äta färska, för att inte tala om rotmos… Mmmm!!!

gadsbackent1

Årets kålrötter blir stora och fina…

Morötter är en självklarhet att odla… Om inte annat för Champis skull, fast jag känner mig nästan själv som en kanin när jag med glädje knaprar i mig mina egna morötter. Den här tiden på året gör jag dessutom ofta och gärna morotssoppa.

gardsbackent13

“Egna” morötter smakar underbart gott!!!

Egenodlad lök går inte att jämföra med någonting annat och den är lättodlad. Den är tålig mot torka och orkar växa även om man slarvar med att rensa ogräs. Jag brukar odla gul-, röd- och vitlök så vi klarar oss långt in på vintern med egen lök…

gardsbackent14

Egenodlad lök är otroligt god!!!

gardsbackent21

Vitlök måste man komma ihåg att plantera på hösten…

Sockerärtorna är goda att äta direkt från landet. Jag gillar verkligen att gå en runda i trädgården den här tiden på året och stanna upp vid ärtlandet och vinbärs-, hallon- och krusbärsbuskarna och plocka och äta direkt från landet och buskarna.

gardsbackent5

Årets ärtskidor blev stora, fina och supergoda!!!

gardsbackent4

Det är inte bara gott, det är vackert också… <3

I år har det varit gynnsamt för mina trädgårdshallon. De har varit större än någonsin förut och inte en mask har jag kunnat finna i dem.

gardsbackent16

Jag vet… lek inte med maten, men jag tycker det visar bra hur stora mina trädgårdshallon är…

Något som jag gärna odlar är sallad av olika slag. Isbergssallad är alltid en fullträff. Jag odlar även huvudsallad, ruccola samt brukar jag sätta en påse med en mix av olika salladssorter i varierande färger. Salladen växer så det knakar och jag får alltid så mycket att jag gladeligen kan dela med mig till både hönsen, Champis och till goda vänner…

gardsbackent10

Jag brukar alltid odla olika sorters sallad…

gardsbackent17

Lime är en liten stjälpreda i trädgården…

En del blomsorter brukar jag också odla, det blir så fint när man blandar upp grönsakerna med blomster. Ringblommor och blåklint är ett par säkra kort som alltid har bra växtbarhet och är dessutom tåliga mot torka. De står sig även fint i blomvasen… Jag gillar att kunna plocka med mig en blombukett från eget land när jag besöker någon…

gardsbackent8

Ringblommor är enkla med väldigt vackra blommor…

gardsbackent2

Vackra blomster… <3

Rödbetorna vill jag inte heller vara utan. De är goda att koka och äta med en liten smörklick den här tiden på året och i övrigt är inlagda rödbetor perfekta att finna i jordkällaren när vi bland annat äter pyttipanna.

gardsbackent12

Kokta rödbetor med en liten smörklick är inte helt fel…

Sist men absolut inte minst kommer potatisen. Danne brukar säga att han inte skulle klara sig utan potatis. Vi har ett stort potatisland som gör att vi har potatis hela vintern, dessutom räcker den till sättpotatis till våren…

gardsbackent11

Potatisen verkar bli jättefin i år. Vi har varit tvungna att skära bort blasten på grund av bladmögel, men har vi tur så klarar vi potatisen från brunröta…

Så, där har ni Gårdsbackens trädgårdsland, lika stort varje år på grund av att jag inte kan minska ner på något… Som tur är älskar jag att rensa ogräs!!! Jag har alltid ett leende på mina läppar när jag sitter där på huk, rensandes ogräs… för att inte tala om glädjen att skörda sina egna grönsaker…

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 33–37. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras egen blogg Gårdbacken.

 


Vill du också läsa?