Välj område

Hund

Goda nyheter för hundägare

Granngarden-eregistrering-hundHar du valpar hemma som ska märkas och anmälas till jordbruksverket kommande månaderna? Om du väntar till 1 oktober kan du göra det elektroniskt och spara en liten slant.

Alla valpar i Sverige måste märkas antingen med tatuering eller mikrochip och anmälas till Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader gamla. En av fem hundägare väljer att göra det elektroniskt, men nu vill verket att fler ska använda den metoden. Därför sänker man avgifter från och med den 1 oktober från 70 till 50 kronor.
– Vi hoppas att fler hundägare ska använda e-tjänsten som är billigare och enklare, säger Kerstin Helmerson på Jordbruksverket.

Samtidigt höjer man avgiften för att anmäla via pappersblankett till 100 kronor.

I e-tjänsten kan hundägaren se sina registrerade hundar, registrera nya hundar och ägarbyten. Man kan även ändra på uppgifter om till exempel hundens namn och födelsedatum och ägarens adress och telefonnummer samt avregistrera sin hund om den har avlidit eller exporterats.

Du kan själv välja mellan tatuering och mikrochip, tänk bara på att om du ska resa med hunden måste den vara märkt med chip.

macDet här gäller vid hundregistrering:

* Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
* Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
* Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
* Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

 


Vill du också läsa?