Välj område

Hus & hem

Läsarnas egna recept – falska lingonpäron

Nu dignar trädgårdarna av frukter, grönsaker och bär. Det är hög tid att ta tillvara på alla naturens gåvor. Här kommer några recept-tips från våra läsare!

hus&hem_safta_sylta

Falska lingonpäron

1½ kg morötter, gärna grova
5 dl lingonsylt eller frysta lingon
3 dl vatten
3–4 dl strösocker
3 hela kanelstänger
½ msk  hela kryddnejlikor 

Dela skalade morötter i 4–5 cm långa bitar. Koka upp vatten, socker och lingon under omrörning. Lägg i morötterna och koka sakta tills de är mjuka. Lagen ska täcka morötterna nu och senare i burkarna, om inte, fyll på mer vatten. Ta upp morötterna och lägg tillsammans med kanel och nejlikor i glasburkar. Sila bort lingonen och häll lagen i burkarna. Ät med glass eller vaniljgrädde. / Håkan i Gammelstad

Rabarberchutney

500 g  rabarber
1 tsk färsk ingefära
5 dl socker
2 st rödlökar
1½ msk ättikssprit 24 %
3/4 dl vatten
1 ½ msk curry
2 tsk salt
2 tsk spansk peppar (går bra att använda t. ex. sambal oelek istället)
6–8 st torkade aprikoser

Skär rabarbern i ganska små bitar och hacka rödlöken fint. Riv ingefäran. Koka rabarber, lök, ättikssprit och vatten i 10 min. Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka i 30–40 min. Rör ofta! Förvara svalt. / Anna-Lena i Umeå

Inlagd trattkantarell

2 l trattkantareller
Lag
3 dl vit vinäger
1½ dl vatten
4–5 skivor pepparrot
1 st röd chilifrukt i skivor
dillkvistar

Lagen kokas upp 2 ggr, låt svalna mellan kokningarna. Lägg i svampen, koka upp igen 2 ggr, svalna mellan uppkoken. Fyll glasburkarna ända upp och skruva på locket direkt. Förvaras svalt, håller flera år. / Ingrid i Burträsk


Vill du också läsa?