Välj område

Trädgård Johanna Rundgren

Tips till uterummet

Jag tycker bäst om att vara hemma under min sommarsemester. Det är då jag har tid att njuta av trädgården på riktigt, jag vill inte åka ifrån den under årets bästa månader. Förra året gjorde vi i ordning vårt uterum som är byggt intill garaget.

När jag är ledig så lever jag som vanligt fast liksom mycket långsammare på något sätt. Först sovmorgon, sen långfrukost, vila en stund, långlunch, eftermiddagslur, kvällsmat. Det var den dagen. Blir jag uttråkad någon dag så jag fixar med något hemma, kanske måste källarfönsterna målas om, eller så är det någon växt som behöver ha en ny kruka.

Vårt uterum såg ganska tråkigt ut från början, och vi ville göra det lite mer personligt och inbjudande. Vi tog gamla möbler som vi redan hade eller hittade på loppis och gjorde om dem lite så de passade in i stilen vi tänkt oss. Jutesäckar blev till sittsäckar och en gammal SJ-pall blev till et soffbord.

CIMG1300

Soffan hittade vi på loppis och målade turkos. Dynan och kuddarna är sydda av gammalt tyg.

Vi har spenderat många kvällar i uterummet nu sedan vi inredde det, bäst är det när vädret är riktigt uselt. Jag älskar när det regnar och åskar utanför och man kan krypa upp i soffan med en kopp te med tända ljus och bara njuta av att man är torr.

CIMG1288

Det här skåpet hängde i garaget. Vi gjorde ingenting med det för vi tyckte det passade in i stilen som det var.

Nästa år tänkte vi att måla om väggarna och lägga ny trall på golvet, och kanske får uterummet  en liten uteplats kantad med bärbuskar,

CIMG1291

Margarinlådorna passar bra till förvaring av plädar och värmeljus.

Vi snickrade ihop en hängsäng och hängde upp i taket. Det är som meditation att ligga i den och känna hur man nästan omärkbart vaggas över golvet.

Det är något särskilt med balansen som gravitationen ger. Kroppen befinner sig i absolut harmoni med rummet, man dras ner mot jorden. Jag tror att det är delvis därför som så många älskar vatten. En vattenyta är alltid helt lodrät, och att flyta på en badmadrass i en sjö ger ett inre lugn. I vatten är man aldrig sned, och det är samma känsla man får i hängsängen.

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29–32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.

CIMG1434


Vill du också läsa?