Välj område

Hus & hem Johanna Rundgren

En paj som betyder något

”Parsley, sage, rosemary and thyme”.

Den här raden känner vi igen från Simon and Garfunkels låt från 60-talet. Jag minns den spännande melodin från min barndom och har alltid älskat den, men har aldrig reflekterat över vad texten egentligen handlar om. Och varför sjunger de om de fyra örterna persilja, salvia, rosmarin och timjan? Min vetgiriga hjärna drev mig till datorn – länge leve Google! – och jag fick fram en ganska spännande historia.

Det visade sig att låten Scarboruogh fair är en folkvisa som började spridas av trubadurer mellan byarna i England på medeltiden. Balladen handlar om olycklig kärlek mellan en ung man och en ung kvinna där den unge mannen begär omöjliga uppdrag av sin älskade för att hon ska få vara med honom. Hon begär samtidigt samma sak av honom i gengäld. Örterna persilja, salvia, rosmarin och timjan har en stark symbolisk betydelse i berättelsen.

Granngarden-johanna1

Persilja har länge sagts ta bort bitterhet i maten.

Salvia symboliserar styrka.

Rosmarin står för trohet och kärlek.

Timjan symboliserar mod.

Alltså kan man tolka det som att persiljan, parsley, ska mildra bitterheten mellan dem, salvian, sage, ska ge dem styrka att orka vara ifrån varandra, rosmarinen, rosemary, ska få dem att vara varandra trogna, och timjan, thyme, ska ge dem modet att försöka utföra den andras omöjliga uppgifter.

Jag bestämde mig för att baka en riktigt somrig paj på temat och vill gärna dela med min av receptet! Jag serverar pajen med konfiterade tomater, vilket jag älskar. Att konfitera en råvara betyder att man tillagar den långsamt på låg värme i olja. Det gör att smakerna koncentreras, och till exempel tomater blir fantastiskt söta och smakrika. Det tar ungefär 40 minuter att laga pajen, tomaterna tar ungefär 1,5 timme.

Granngarden-johanna3

Ingredienser

Pajskal:
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
Vatten
2 krm salt

Fyllning:
450 g hackad spenat (fryst går bra)
1 pkt kokt påläggsskinka (kan uteslutas, särskilt om pajen ska serveras som tillbehör)
1 pkt fetaost
1 dl hackade örter: Persilja, salvia, rosmarin och timjan.
2 dl riven ost
Svartpeppar

Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Konfiterade tomater:
500 g cocktainlomater, söt sort.
Ca 3 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
5 kvistar timjan och rosmarin

Granngarden-johanna2

Börja med tomaterna:

Sätt ugnen på 100 grader. Skölj tomaterna och ta bort kvisten. Lägg tomaterna tätt i en liten ugnssäker form, lägg över de skalade, skivade vitlöksklyftorna och örterna. Häll över olivoljan och ställ i ugnen i 1,5 timme. När tomaterna är klara så kan du höja ugnen till 200 C.

Pajskalet:

Skär kallt smör i kuber och lägg dem i en hushållsassistent med knivsatsen på. Häll i vetemjöl, grahamsmjöl och salt och kör en stund till det blivit grynigt. Häll över iskallt vatten medan maskinen går, fortsätt hälla tills det blir till en deg. Lägg degklumpen i en påse och lägg in den i kylen minst 30 minuter.

Under tiden så kan du göra fyllningen. Tina spenaten och låt den rinna av väl i en sil eller en ren kökshandduk. Dela skinkan i mindre bitar och lägg den tillsammans med spenaten i en bunke. Smula ner fetaosten, peppra lite. Salt behövs inte eftersom både skinkan och osten är väldigt salta. Blanda ingredienserna till äggstanningen i en annan bunke, se till så att äggen är helt ihopblandade, tillsätt den rivna osten och blanda med spenatröran.

Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och lägg ut den i pajformen. Låt sidorna på formen bli täckta av degen och skär sedan längs kanten så att överflödig deg skörs bort. Nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter, eller tills skalet har fått lite färg.

Fyll pajskalet med fyllningen och grädda i ca 20 minuter eller tills fyllningen har  blivit fast. Låt svalna en stund, häll sedan över tomaterna och servera.

Jag hoppas att du ska tycka om mitt recept!

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29–32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.


Vill du också läsa?