Välj område

Trädgård

Kort kuriosa om midsommarpotatisen

Granngarden-211-potatis51. Urgammal. Potatis odlas sedan flera tusen år i Sydamerika och det var spanska upptäcktsresande som förde den med sig till Europa på 1500-talet.

2. Inte först. I skolan får vi lära oss att det var Alingsåsaren Jonas Alströmer som tog potatisen till Sverige 1730. Det stämmer inte. Potatisen fanns tidigare i vårt land, men det var Alströmer som gjorde den populär.

3. Många namn. Vi svenskar har flera namn på denna kära knöl. Den kallas för jordäpple i norr och panntofflor i Skåne. Päror är också ett vanligt gammalsvenskt namn för potatis, som kommer efter dess likhet i form av just päron.

4. Skånsk tradition. Ingen midsommar utan färskpotatis. Traditionen föddes i Mölle i slutet av 1800-talet, där det på badhotellet serverades små fina potatisar till midsommar. Potatisen var ansedd som enkel mat, men de fina hotellgästerna kunde inte motstå dessa små nyplockade läckerheter. Därefter spred sig nymodigheten till Stockholm.


Vill du också läsa?