Välj område

Gårdens djur

Fåren får vinterullen bortklippt

Granngarden-sagkvarn-far3Sommarvärmen är på väg och fåren på Sågkvarn Gård är tacksamma över att bli några kilo lättare nu när Fredrik klippt dem på gammalt vis med hjälp av fårsax.

Vår fårbesättning är en brokig skara. Vi startade med några Värmlandsfår. Mycket trevliga och sällskapliga får som inte blir så stora, med en vacker ull i blandade färger. Tyvärr hade vi svårt att få tag i en bagge av den rasen men fick  överta en annan bagge av större, kraftigare ras. Hans gener dominerade så året efter fick vi bara vita lamm.

För två somrar sedan fick jag ta hand om Pontus som vi ser på bilden, han är född på en annan gård i byn och blev ett flasklamm eftersom hans mamma fick fler lamm än vad hon kunde ta hand om. Pontus fick till en början bo i en låda i hallen och matades regelbundet med flaska. Han blev riktigt sällskaplig och tam. Nu är han såhär stor och har i år fått agera bagge i flocken, ett uppdrag han tyvärr inte lyckades så bra med. Det blev inte många avkommor.

Granngarden-sagkvarn-far4 Granngarden-sagkvarn-farIgår blev Pontus förste får till rakning. Fredrik klipper fåren för hand med en vanlig gammal fårsax. Det tar tid men det fungerar alldeles utmärkt. Förmodligen känner de att det är skönt att bli av med ullen. När vi klipper fåren märker vi stor skillnad på de olika fårens ullkvalitet. En fördel med att klippa förhand är att händerna blir mjuka och sköna. Ullen är fet och känns läkande på torra händer och hudsprickor.

Det röda som syns på tex huvudet är inte blod utan färg från husväggen…

Hanna och Fredrik på Sågkvarns Gård gästbloggar på Grannliv vecka 19–22. Vill du läsa mer om livet på gården besök deras egen blogg Sågkvarns Gård.

Granngarden-sagkvarn-far2

Pontus som liten. När han växt ur lådan i hallen fick han under en period, innan han släpptes ihop med övriga flocken, bo i en kalvbox i ladugården.


Vill du också läsa?