Välj område

Häst

Sommarplågor vi gärna slipper

Granngarden-sommarplagor7Äntligen är sommaren här! Och med den tyvärr mindre roliga saker. Som till exempel flugor, fästing, broms, mygg och knott. Men det finns hjälp att få. Både till dig och dina djur.

En fluga gör ingen sommar brukar det heta. Men med tanke på att vår vanligaste husfluga kan lägga 500 ägg som kläcks till larver inom 24 timmar, så behöver man inte vänta länge… Faktum är att den årstid som är härligast för vissa av oss, är en plåga för andra när det gäller parasiter.

Granngarden_kampanj_sommarplagor_apotekGranngarden-sommarplagor5Husflugan lever av dött och förruttnat material. Den blir bara 5-8 millimeter lång och lever två till fyra veckor som vuxen. Kusinen spyflugan dras till frukt eller dött kött, men kan utsöndra matsmältningsvätska över maten innan den suger i sig den. Därav namnet. Inom medicinen används ibland spyflugelarver för att göra rent sår från död vävnad.Granngarden-sommarplagor11-liten2

Det finns 45 arter av bromsar i Sverige. Det är bara honorna som suger blod, men de kan vara nog så plågsamma. De är också några av insektsvärldens mest snabbflygande, det finns mätningar på 60 km i timmen.

Det många i första hand förknippar med svensk sommar är annars myggen. Av de 2250 myggarter som finns i Sverige är det faktiskt bara trettio som är blodsugande. Kanske mest illa omtyckt av dem är det lilla knottet som trivs där det finns rinnande vatten där larverna sitter fästa på stenar i vattnet. För hästar är knotten särskilt besvärande. Om de är väldigt ansatta av knott och mygg kan man behöva ta in dem i stallet nattetid för att de inte ska bli för mycket bitna. Det finns exempel på ovana hästar som har dött av för stor mängd knottbett på en och samma gång.

Granngarden_kampanj_sommarplagor_hage2 Granngarden-sommarplagor1Mask, mössa och täcke hjälper hästarna. Om du har möjlighet, låt dem kunna välja mellan öppet landskap och skogsdungar. Klipp heller inte svansen sommartid, så att den kan försvara sig.

Det finns en rad preparat i handeln som lindrar plågan för hästen. Ett insektsmedel kan vara repellerande (frånstötande) eller dödande. Dödande insektsmedel är långtidsverkande och oftast mycket effektiva. Gifterna kan vara skadliga för vattenlevande djur. Repellerande insektmedel baseras på substanser med en doft som insekterna vill undvika. Ett repellerande insektmedel kan vara lika effektivt som de dödande men kan ha kortare verkningstid.

Insekter sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem med vare sig svans eller mun. En sådan plats är ovanpå korset, på hästens öron och till viss del under magen. Det är på dessa kroppsdelar som det är viktigast att smörja in hästen med preparat.

 


Vill du också läsa?