Skog i sikte för Albin

Granngarden-stipendiat-AlbinI juni i fjol tog Albin Andersson studenten från skogsutbildningen på Ösby Naturbruksgymnasium i Sala. Han var dessutom en av de tjugotal avgångselever landet över som fick ta emot Granngårdens stipendium.
– Jag anade att jag skulle få det, men jag fullt säker var jag först när mitt namn ropades upp. Det var ett erkännande, verkligen en morot för att fortsätta kämpa!

Trots att snart ett år gått sedan dess är Albin fortfarande lika motiverad. Skogen är hans passion, och det han vill arbeta med. Det upptäckte han redan i sjuan då Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg anordnade skogsdagar för att ge mer inblick i skogsarbetet.
– Skog och friluftsliv har alltid intresserat mig, men under de här dagarna blev jag fångad. Och jag är skitglad för det!

Albin planerar att plugga vidare på Skogsmästarskolan. För att kunna söka dit krävs sex månaders arbetslivserfarenhet, så nu söker han något som kan ge det. Efter utbildningen skulle han helst vilja arbeta med avverkningsplanering. Gärna på ett större skogsägarföretag.
– Det är oerhört intressant med de bestämmelser som finns kring förnybar skog. Hur man avverkar på bästa sätt, både ekologiskt och ekonomiskt. Den främsta principen inom skogsarbete är att produktion och miljö alltid ska väga lika.

I maj och juni kommer Granngården-stipendiet återigen att delas ut till engagerade studenter från Sveriges naturbruksprogram. Stipendiet, på sammanlagt 5 000 kronor, är till för att uppmuntra en nytänkande generation att hålla vårt lantbruk levande. För Albins del vilar en del av pengarna på banken tills han får ett fast jobb.
– De ska gå till verktyg, men jag väntar med att köpa tills jag vet exakt vad jag kommer att behöva. Men en del av pengarna har jag använt till att ta körkort, som också är en viktig merit för att få jobb.

Den ekonomiska krisen har gjort att det är ont om jobb, men Albin ger inte upp hoppet. Nu har han ett säsongsarbete på gång.
– Jag kanske jobbar i två, tre år innan jag söker till Skogsmästarskolan. Jag vill inte bara komma ut i arbetslivet, och så tycker de andra att man inte har någon förståelse för hur det fungerar. Jag vill riktigt veta vad jag gör.

Granngården-stipendiet delas ut till avgångselever på Naturbruksgymnasier landet runt under maj och juni.